Међустраначки дијалог: Крај друге рунде, предлог закључака па нова рунда у септембру

© Tanjug / RADE PRELICМеђустраначки дијалог
Међустраначки дијалог - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
У Београду је данас завршена друга рунда међустраначког дијалога, а председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је један од закључака да на основу свега што је речено буде припремљен предлог мера и договорено да следећи састанак са европарламентарцима буде одржан 17. и 18. септембра.
Он је рекао да би предлоге мера учесници требало да расправе до 1. септембра и да до тада доставе своје примедбе, а такође је позвао све остале странке које желе да доставе конкретне предлоге и да помогну у писању предлога.
“Важно је да предлози буду реалистични, прихватљиви, оствариви и одрживи и уколико се тако будемо понашали мислим да ћемо остварити главни задатак да сви изађу на изборе, да се тиме не пружа никоме алиби да баца љагу на Србију и да тиме доводи у питање све резултате које је Србија остварила у протеклим годинама”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Палати Србија.
Европска посланица Тања Фајон рекла је да је током дводневног састанка била добра и охрабрујућа атмосфера, да су разговори били искрени и конструктивни и да је циљ посредника да се побољшају услови за изборе, те да се да подршка Србији на европском путу.
Навела је да је била дуга расправа око слободе медија и да је то сигурно велики изазов, али је истакла да је било и пуно конкретних предлога и да ће се направити такав документ који ће допринети том циљу.
Фајон је казала да је важно бити што више реалистичан и додала да сви треба да знају да су европосланици велики пријатељи Србије и да им је важно да земља напредује ка ЕУ.
“Зато желимо да створимо услове да све политичке партије изађу на изборе и да грађани имају поштене изборе”, казала је Фајон.
Рекла је да јој не смета да постоји више дијалога ако сви имају исту намеру.
“Очекујем да ћемо у јулу и августу радити и имати конкретне резултате, а за сада је атмосфера охрабрујућа”, рекла је Фајон.
Европосланик Владимир Билчик изразио је наду да неће бити бојкота избора, наводећи да помака у разговорима има.
“Имали смо отворене, искрене, али заиста конструктивне разговоре, успели смо да се сложимо око заједничких закључака”, рекао је Билчик.
Он је истакао да дијалог одражава подршку Србије на путу ка ЕУ и да цени то што је Србија посвећана европској песпективи.
Каже да су посредници имали и конструктиван разговор са председником Србије Александром Вучићем, што говори о томе колико је дијалог важан за европску песпективу и у том смислу очекује и да ће бити добрих резултата.
“Важно је да имамо унапређење политичких услова и да немамо бојкот избора”, рекао је Билчик.
Нада се да ће у септембру бити, како каже, добрих резултата.
“Ово је у интересу свих политичара и снага у Србији, а крајње решење је у њиховим рукама, спремни смо да будемо овде и да будемо укључени колико год је потребно, а наш циљ је да помогнемо да ствари крену напред”, истакао је Билчик.
Бивши европски посланик Кнут Флекенштајн оценио је да постојање два паралелна страначка дијалога не представља проблем, јер се разговара о истим питањима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала