Пентагон упозорава: Свет се приближава нуклеарном рату – због Русије и Кине

© Depositphotos.com / RonniechuaКатастрофа, нуклеарни рат
Катастрофа, нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
Свет се приближава нуклеарном рату, јер сви потенцијални противници Сједињених Америчких Држава, међу којима су Русија и Кина, развијају нове нуклеарне ракете, бомбардере и подморнице, пише „Дејли мејл“, позивајући се на извештај америчког Министарства одбране о нуклеарним операцијама.
Поред тога, Северна Кореја је убрзала тестирања ракета које су у стању да стигну до континенталног дела САД, док Иран тренутно поседује технологије које му омогућавају да у року од годину дана направи нуклеарно оружје уколико буде желео, преноси британски лист.
Такође се истиче да су САД од 2010. покушавале да преговарају о смањењу нуклеарних капацитета, „али нико од потенцијалних противника није умањио улогу нуклеарног оружја у својој стратегији за националну безбедност, ни количину нуклеарног оружја којима располаже“. Штавише, додаје се, „они се одлучно крећу у супротном правцу“.
Састанак председника Русије и Сједињених Држава Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Заједничка изјава Путина и Бајдена: Никада не сме доћи до нуклеарног рата
Пентагон тврди да је због тога у неколико делова света повећана вероватноћа избијања регионалних сукоба с учешћем противника који поседују нуклеарно оружје, а такође су повећане шансе да нуклеарна ескалација прерасте у кризу или сукоб.
Како наводи „Дејли мејл“, Русија и Кина представљају најозбиљније претње за САД због технологија и арсенала које поседују.
Подсетимо, Русија и САД су 2019. године изашле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, потписаног 1987. године који је захтевао од САД и СССР да униште све нуклеарне и конвенционалне балистичке и крстареће ракете копненог базирања домета од 500 до 5.500 километара.
Међутим, Москва и Вашингтон су ове године продужиле Споразум о смањењу стратешког офанзивног оружја (СТАРТ 3) и то је једини споразум о ограничењу наоружања између Москве и Вашингтона који је на снази. Споразум је продужен до 5. фебруара 2026.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала