Сећање на српске жртве у Подрињу: Комеморација у Братунцу /фото, видео/

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFГробље у Братунцу, БиХ
Гробље у Братунцу, БиХ - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
У Братунцу је данас одржана Централна комеморација за 3.267 Срба, убијених током протеклог рата у Сребреници и околини. У првим ратним годинама, 28. дивизија тзв. Армије БиХ готово свакодневно је упадала у српска села у околини овог града. Убијали си цивиле, старце, жене и децу, а куће палили.
У знак сећања на страдале, на градском гробљу код Спомен крста служен је парастос и положени су венци.
Породице, пријатељи присетили су се убијених Срба Сребренице, Братунца и околине. Убијених се присетио и Брано Вучетић коме су муслиманске формације побиле комплетну породицу.
„Мени су побили читаву породицу само зато што су били Срби и тако се звали. Мене су са девет година одвели у логор и дан-данас осећам последице“, прича Вучетић.
​Славки Матић злочинци су убили две кћери и мужа. Нису имали милости ни према женама, прича Славка. Тај дан муслимани из Сребренице убили су 68 мештана Бјеловца.
„Чула сам оно њихово 'алаху екбер'. Оне су биле испред куће, убијене су на прагу“, присећа се Славка дана који јој је трајно обележио живот.
Оно што су муслимани из Сребренице учинили српском народу у Подрињу зове се геноцид који је започет у Другом светском рату, а настављен у Одбрамбено-отаџбинском, истакли су из органиције породица погинулих.
Председница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић рекла је да злочини над Србима Подриња имају све елементе геноцида.
​За бројне масовне злочине над Србима, које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године, још нико није одговарао.
Начелник општине Братунац Срђан Раникић каже да се српске жртве на све начине покушавају минимизирати и да то не смемо да дозволимо.
Протерано је и етнички очишћено готово педесет села, па и само градско језгро Сребренице, а људи су убијани само зато што су носили српска имена.
​Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је страдање српског народа у Подрињу у минулом рату остало некажњено, док се Србима суди и за командну одговорност.
Говорећи о правди за српске жртве, Вишковић је рекао да ту судови и правда можда имају неке друге аршине, те да ће данашњи скуп злочинце подсетити на њихова надела.
„Где су данас овде са нама они који нам тако широкогрудо нуде помирење, да заборавимо и праштамо? Немам ништа против тога, ни као човек, ни као борац, што ће они сутра бити у Поточарима, на то имају право, али где вам је образ да не дођете данас у Братунац и поклоните се српским жртвама“, нагласио је Вишковић.
​На градском гробљу служен је парастос за све страдале, а венце на Спомен крст су положили представници републичких институција, Владе Републике Српске, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, гости из Црне Горе, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата и бројне друге делегације, преноси РТРС.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала