Када нас очекује крај топлотног таласа

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICЧесма у Београду
Чесма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Пратите нас
Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) током наредна два дана очекује нас максимална дневна температура од 38 степени, а потом од четвртка стиже благо захлађење.
Међутим, много пута сте се и сами запитали како то да је најављено рецимо 37 степени, а када изађете напоље на асфалт имате осећај као да је бар за 10 степени топлије. Објашњење је дала Драгана Броћовић, метеоролошкиња Републичког хидрометеоролошког завода.
„Правила и процедуре Светске метеоролошке организације налажу да се температура мери у хладу на два метра висине од земље, и то не само температура, него и сви други параметри који су битни за мерење ваздуха. Метеорологија је једина наука која повезује цео свет. Подаци се сакупљају свакога дана пре пуног сата и на основу тих података се врше метеоролошка моделирања“, каже прогностичарка Броћовић.

Трава није што и асфалт

Како објашњава, површина мора да буде травната, јер је различит топлотни капацитет ако је асфалт или ако је гола земља, јер када изађе сунце прво се греје тло, греју се зидови и све остало, па тек онда ваздух.
„Сигурно су многи приметили да када зађе сунце да не пада одмах и температура ваздуха, да је још увек вруће и спарно, због тога што топлота избија из зидова и са тла“, објашњава Броћовић.
То је због тога што постоји велика разлика која површина је у питању. Уколико смо у парку и након тога одемо на асфалт температура може бити до 10 степени виша. И не, не лажу нас метеоролози када кажу да има толико и толико степени, већ параметри које они поштују приликом мерења температуре нису онакви какви би били да се рецимо температура мери на бетону.

Температурни просек за Београд је 26 до 29 степени

У јуну смо оборили температурни рекорд из 1918. године у Београду, и сваки пут од тада када нам се најави долазак новог топлотног таласа, стрепимо хоће ли бити још неких рекордно врелих дана.
„Наредних 10-15 дана не постоји вероватноћа да се оборе неки температурни рекорди. У последњих 150 година најтоплији дан у Београду са температуром од 43,6 степени био је 24. јула 2007. године“, каже нам Броћовићева.
Како каже, статистички гледано граница просека за Београд је температура од 26 до 29 степени, преносе Новости.

И михољско лето и захлађење

Постоји шанса да и ове године имамо михољско лето, јер како нас подсећа метеоролошкиња Драгана Броћовић, заборавили смо да су март, април и мај били знатно хладнији у односу на њихов просек.
Оно што многе радује јесте долазак благог „захлађења“, који је могућ већ од четвртка. Од петка ће се нестабилност повећати, биће облачно, свежије и са температуром у границама просека, дакле можемо очекивати пад температуре за десетак степени.
Очекују се и обилније падавине са могућим краткотрајним непогодама, односно појава града и олујног ветра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала