Класична или векторска вакцина: Да ли је оправдана помама за вакцином „КовиВак“

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаАмпула са вакцином против ковида "КовиВак" Центра "Чумаков"
Ампула са вакцином против ковида КовиВак Центра Чумаков - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Руски експерти повезују помаму за вакцином „КовиВак“ са добром репутацијом произвођача и чињеницом да је реч о класичном типу вакцине. У корист векторских вакцина наводи се и аргумент да је њихова интеракција са вирусом корона више проучена.
Последњих дана у Москви влада помама за вакцином против вируса корона „КовиВак“, која је направљена у Центру „Чумакова“. Власти су10. јула ујутро саопштиле да је препарат достављен на 14 пунктова, на сваки око 850 доза.
Након тога су настали велики редови за вакцинацију а крајем дана је понестало доза вакцина „КовиВак“. Ово није први пут да је нестало управо ове вакцине на пунктовима вакцинације, па је вакцинација овим препаратом морала да се прекине.

„Спутњик“, „КовиВак“ и „ЕпиВакКорона“ – у чему је разлика?

У Русији су одобрене четири вакцине против вируса корона: поред вакцине „КовиВак“, ту је и вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) Центра „Гамалеја“, као и њена једнокомпонентна варијанта „Спутњик лајт“и „ЕпиВакКорона“ центра „Вектор“.
КовиВак“ је класичан тип вакцине и производи се на основу „мртвог“ (инактивираног) целог вируса корона САРС-КоВ-2.
Спутњик Ве“ (Sputnik V) је векторска вакцина, у којој се у својству вектора налазе два различита типа аденовируса човека: у њих је уграђен фрагмент гена САРС-КоВ-2, који кодира један од протеина вируса, С-протеин. Вектор је вирус, који је лишен гена за размножавање, тако да не представља опасност од заразе. Научници користе векторе за транспорт генетског материјала из другог вируса против ког је вакцина, у ћелију.

У случају „ЕпиВакКороне“ реч је о пептидној платформи која се састоји из вештачки синтетизованих фрагмената истог С-протеина САРС-КоВ-2 .
Старт повторной вакцинации от COVID-19 в Санкт-Петербурге - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Помама за руском вакцином „КовиВак“ у Москви: За 24 сата — вакцинисано 12 хиљада људи

Да ли је помама оправдана?

Не постоје објективни разлози да се вакцина „КовиВак“ сматра бољом у односу на друге вакцине. Експерти обраћају пажњу на то да не треба на основу типа платформе једне или друге вакцине говорити о снази имуног одговора на њу. Без обзира што сви аспекти одређених заштитних својстава постојећих вакцина нису проучени до краја, све вакцине, које су прошле клиничка испитивања пружају заштиту од смртоносних форми болести, објашњава научни консултант лабораторије „Генетико“ Катарина Померанцева.
Нема смисла поредити препарате, јер имају другачије принципе деловања, додаје руководилац одељења вирусних инфекција Државног научног центра за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ Александар Семјонов.
Судећи по оном што је досад познато о другим вакцинама које је одобрила Светска здравствена организација направљеним по класичном принципу – кинеском „Синофарму“ и „Синоваку“, као и о индијској вакцини „Биотек“, њихова ефикасност је неколико пута мања од вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и креће се у дијапазону 70-80 процената, док је она код вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) већа од 90 процената.

„Све те вакцине, по свему судећи, делују“, наводи стручњак за молекуларну биологију, професор Сколковског института науке и технологије Константин Северинов.

Још у јануару, када је Центар „Чумакова“ развијао вакцину „КовиВак“, експерт је говорио у корист вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Као аргумент је изнео то да је о векторској вакцини чланак објавио угледни медицински часопис „Лансет“.
У случају вируса корона и једне и друге вакцине су доста добре - све са високом ефикасношћу умањују ризик од тешког тока болести и смрти, наводи експерт. Ипак, у односу на инфекцију вируса корона у овом тренутку су боље проучене управо векторске вакцине.Много је мање научних публикација о инактивираним класичним вакцинама против ковида 19.

„Постоји појам - епидемиолошка ефикасност вакцине, односно њена способност спречавања ширења болести, што се проверава на великом броју људи. На пример, потребно је вакцинисати милион људи и упоредити њихово стање са милионом невакцинисаних, како бисмо закључили колико се смањило ширење инфекције“, рекао је шеф лабораторије вирусологије "Ивановски" професор Александар Бутенко.

Као позитиван пример експерт је навео вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V), којом су вакцинисани милиони људи у више од 30 земаља света. У случају вакцине „КовиВак“ је још рано да се доносе закључци.
Вакцина „Спутњик Ве“ регистрована у 70 земаља - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Научни часопис „Nature“: „Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина

Страх од нежељених реакција

Експерти као један од разлога за велику потражњу за вакцином „КовиВак“ наводе претпоставку да се та вакцина лакше подноси. Ипак „КовиВак“ не гарантује потпуно одсуство нежељених ефеката, објашњава Бутенко. „Не постоји ниједна вакцина код које нема реакције. Реакције увек постоје, али у ограниченим размерама, како не би изазивале проблеме“, подвукао је експерт.

„Нису све вакцине против вируса корона до краја истражене. Друго је питање шта то значи ‘до краја’. Ако желимо да схватимо начин размишљања антиваксера, не можемо да разумемо шта они подразумевају под крајем. Званично су већ примењене десетине хиљада доза вакцине ‘Спутњик Ве’ (Sputnik V) и изгледа да нико није умро“, рекао је Северинов.

„У ствари, за сада нема никаквих доказа за ефикасност вакцине ‘КовиВак’. Људи једноставно верују у репутацију. Ова организација у Русији има највеће искуство у развоју и производњи вакцине“, објашњава молекуларни биолог, доктор биолошких наука, члан Руске академије наука Сергеј Нетесов потражњу за вакцином „КовиВак“.
„Центар ‘Чумакова’ је основан, када је настала потреба да се развије вакцина против дечје парализе и почне са њеном производњом. Овај центар има традиционално добру репутацију. Та репутација је изгледап и привукла људе вакцини, коју је Центар развио и производи је, иако је, према доказима који стижу из научног света, та вакцина за сада иза вакцине ‘Спутњик Ве’ (Sputnik V)“, рекао је Нетесов.

Ефекат дефицита

Најраспрострањенија вакцина у Русији против ковида је „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Она је прва регистрована и њом је вакцинисан највећи број грађана Русије. Вакцина „КовиВак“ је регистрована као трећа по реду а вакцинација је почела након што су грађани Русије већ током више месеци вакцинисани „Спутњиком Ве“ (Sputnik V).
Бутенко, међутим, не искључује да су велики редови за вакцинацију "КовиВаком" могли да настану управо зато што је број доза те вакцине ограничен. Наиме, како објашњава, за сада није успостављена широка производња вакцине „КовиВак“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала