Ђоковић је најбољи свих времена – и за то постоје јасни разлози

© AFP 2023 / MARTIN BUREAUНовак Ђоковић и Рафаел Надал на Ролан Гаросу 2021.
Новак Ђоковић и Рафаел Надал на Ролан Гаросу 2021. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Један од најбољих спортских портала на свету, шпанска Марка, након што је Новак Ђоковић освојио шесту титулу на Вимблдону, указала је на десет момената који потврђују да је Србин најбољи тенисер у историји белог спорта.
Новак Ђоковић, први рекет света, у недељу је подигао свој трећи у низу пехар који на себи носи ананас.
Након само два изгубљена сета током читавог турнира, Новак је у финалу савладао Матеа Беретинија и изједначио се са рекордима Рафаела Надала и Роџера Федерера по броју Гренд слем трофеја.
„Велика тројка“ освојила је нестварних 60 титула на најважнијим турнирима на Туру. Ипак, трка за ГОАТ(најбољи свих времена) још увек није завршена, мада шпанска Марка која логично фаворизује Надала, указује на чињенице које Новака издвајају у односу на остатак „вечитих“.
Новак Ђоковић је, за сада, решио расправу о томе ко је најбољи свих времена, почиње свој текст новинар Марке, Јоан Солсона који је у наставку навео податке које издвајају Србина у односу на годину дана старијег Надала и шест година старијег Федерера као главне фаворите за ГОАТ.
Најпре је наведено изједначење са Надалових и Федерерових 20 Гренд слем титула, као и чињеницу да је Новак освојио прва три најважнија турнира у години, што никада није пошло за руком његовим компањонима, те да је на корак од постизања достигнућа Рода Лејвера – „календарског слема“.
Потом у тексту Марке стоји податак о броју недеља проведених на врху АТП листе. Новак је до данас бројао до 328 пуних недеља, без могућности да га иједан тенисер престигне у скорије време.
Федерер је други тенисер у овој категорији, и задржао се 310 недеља на месту број један, док је Надал шести са 209 недеља, иза Нолета, Роџера, Пита Сампраса, Ивана Лендла и Џимија Конорса.
Трећа ставка која ставља Ђоковића испред осталих кандидата за најбољег свих времена је рекордан број бодова које је постигао у једној сезони. То се десило 2015. године када је захваљујући 11 титула уписао рекордних 16.785 бодова на АТП листи.
Те године Новак је освојио Аустралијан опен, Индијан Велс, Мајами, Монте Карло, Рим, Вимблдон, Ју-ес опен, Пекинг, Шангај, Мастерс у Паризу и Мастерс Куп.
Ђоковић дели са Надалом прво место по броју освојених Мастерс титула. Двојица тенисера бројала су до 36, док је Федерер стао на 28.
Пети податак је да је Новак једини освојио свих девет Мастерса, и то је урадио минимум по два пута у каријери.
Први је тенисер у Опен ери који је сваки од четири Гренд слема освојио бар по два пута. Надал и Федерер уписали су се на сва четири, али Шпанац на Аустралијан опену има само један трофеј, док Швајцарац није успео да понови успех на Ролан Гаросу.
Ђоковић је испред Федерера и Надала по броју освојених Гренд слем турнира након 30. рођендана. Осам слемова је освојио Новак после 22. маја 2017, док су Надал и Федерер након уласка у четврту деценију живота славили шест, односно четири пута.
Осми податак је да је Новак други по броју освојених Завршних мастерс турнира. Има их пет, док их Федерер има шест.
Новак доминира и у међусобним сусретима са остатком „велике тројке“, те против Швајцарца има 27 победа наспрам 23 пораза, а са Шпанцем је у 58 међусобних сусрета славио 30 пута, а 28 пута је поражен.
Последњи параметар који издваја Новака као најбољег тенисера у историји је да Србин има најбољи проценат победа против Топ 10 играча – 69 посто, док је Надал на бројки од 64,3 процента, а Федерер на 64,6.
После Федерера и Надал се обратио Ђоковићу
Легенде се поклониле Ђоковићу
Ђоковић одговорио Федереру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала