Русија: „Ројтерсов“ чланак о проблемима са регистрацијом „Спутњика Ве“ – пример лажне вести

© Sputnik / Магда Гибелли / Уђи у базу фотографијаТранспорт вакцине против ковида "Спутњик Ве"
Транспорт вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције (РФПИ) саопштио је да је чланак агенције „Ројтерс“ у коме се говори о проблемима са регистрацијом руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији - пример лажне вести.

„Чланак париске редакције 'Ројтерс' о регистрацији вакцине 'Спутњик Ве' у Европској унији заснован је на лажним коментарима анонимних извора и пример је лажне вести и дезинформационе кампање против руске вакцине коју је организовао западни фармацеутски лоби“, саопштио је РФПИ, који очекује да би Европска агенција за лекове (ЕМА) могла да региструје „Спутњик Ве“ наредних месеци.

Представник Фонда је истакао да „'Ројтерсов' чланак садржи најгрубље грешке и доводи читаоце у заблуду када је реч о вакцини 'Спутњик Ве', њеним карактеристикама, као и сарадњи твораца вакцине са стручњацима Европске агенције за лекове, на шта је РФПИ упозорио редакцију „Ројтерса“ и пре објављивања чланка.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Путин објаснио зашто се одуговлачи са регистрацијом руске вакцине у Европи
„РФПИ наставља тесну сарадњу са ЕМА у циљу регистрације вакцине на територији ЕУ. Инспектори ЕМА завршили су процену усаглашености са стандардима клиничког испитивања вакцине и проверили су места производње“, истичу из Фонда.
Како је прецизирано, услед извршене инспекције стручњаци ЕМА нису имали критичке напомене и дали су позитивне повратне информације у оквиру процене клиничког испитивања „Спутњика Ве“.
РФПИ додаје да су се обратили париској редакцији „Ројтерса“ са молбом „да исправи бројне нетачне чињенице у чланку“, као и да спроведе унутрашњу истрагу и предузме мере против запослених у агенцији који свесно шире лажне информације.
Претходно је шеф РФПИ Кирил Дмитријев такође демантова наводе „Ројтерса“ о руској вакцини, истакавши да су „потпуно нетачне
Руска вакцина „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
СЗО и ЕМА одобравају „Спутњик Ве“ на јесен?
„Видели смо да је 'Спутњик Ве' изложен нападима... Приметили смо те кампање против 'Спутњика Ве' и пре него што је регистрована“, истакао је Дмитријев за канал ЦНБЦ ТВ18.
Раније је агенција „Ројтерс“, позивајући се на изворе, саопштила да творци руске вакцине у више наврата нису доставили податке неопходне за одобрење вакцине од стране европског регулатора.
Корона вирус вакцина - Sputnik Србија
„Спутњик Ве“

Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у скоро 70 држава са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Прочитајте још:
Борељ у Дубровнику: Морамо реаговати на руску "вакциналну дипломатију"
Москва о „дискриминацији руске вакцине“: Париз оживљава дух неонацистичке сегрегације у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала