Украјина поново моли Америку: Зауставите „Северни ток 2“, опасан је

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Кијев се нада да ће Сједињене Америчке Државе увести санкције које ће омогућити да се заустави покретање гасовода „Северни ток 2“, изјавио је шеф компаније „Нафтогаз Украјине“ Јуриј Витренко. Истовремено, из Вашингтона поручују да гасовод представља претњу по енергетску безбедност Европе.
„Верујемо да ће Америка, схватајући опасност коју тај пројекат ('Северни ток 2') представља за Европу и читав слободни свет, ипак применити ефикасне санкције које ће омогућити да се тај пројекат заустави“, рекао је Витренко за телевизију „Дом“.
Ангела Меркел и Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Зеленски тражи од Ангеле Меркел „одштету“ због „Северног тока 2“
Притом, како је додао, искуство је показало да су америчке санкције ефикасне само против европских компанија, јер се руске компаније не плаше америчких санкција.
„Ефикасне санкције су санкције против 'Норд Стрим 2АГ' – швајцарске компаније која се већ пријавила за оператера тог гасовода. Санкције против те компаније су ефикасне, јер друге европске компаније и банке једноставно неће желети да раде с њом“, рекао је Витренко.

Америка: Гасовод претња по енергетску безбедност Европе

Са друге стране, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џорџ Кент изјавио је да Сједињене Америчке Државе сматрају да гасовод „Северни ток 2“ представља претњу по енергетску безбедност Украјине и Европе.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
„Шпигл“ открива: Како САД и Немачка могу решити спор око „Северног тока 2“

„САД сматрају да је 'Северни ток 2' лош посао. То је лоше за Украјину, за енергетску безбедност Европе. Немачка каже да су они лидери Европе. Ми кажемо: молим вас, шта ћете учинити као лидери Европе да Русија не користи гас као оружје против Украјине и источне Европе? То је наш принципијелни став. Канцеларка Ангела Меркел ће за седмицу бити у Вашингтону. Стога ћемо видети шта ће бити за седмицу“, рекао је Кент за телевизију „Украјина 24“.

Он тренутно борави у посети Кијеву.
Раније је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио да је крајем јула планиран састанак председника Украјине и САД Владимира Зеленског и Џоа Бајдена у Вашингтону. Зеленски је рекао да са Бајденом намерава да разговара и о „Северном току 2“.
Пројекат „Северни ток 2“ једна је од спорних тема у односима Берлина и Вашингтона. Власти Немачке су више пута говориле да сматрају да је потребно завршити изградњу гасовода, те да је пројекат економски. Међутим, инсистирају на томе да Украјина остане транзитна земља за гас. Вашингтон, са своје стране, отворено се противи изградњи и покушава да блокира пројекат. Поред тога, Вашингтон и Берлин воде затворене преговоре о тој теми чији се садржај не открива. Руска страна је више пута истицала да је „Северни ток 2“ комерцијални пројекат и да се реализује заједно са европским партнерима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала