Блокинг — кривац за врућине у Србији

© Tanjug / ZORAN ZESTIC/Девојка се расхлађује водом на путу ка Ади Циганлији.
Девојка се расхлађује водом на путу ка Ади Циганлији. - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Кривац за овако топло време и високе температуре које трају већ данима је метеоролошки феномен звани блокинг, изјавио је климатолог и професор метеорологије на Физичком факултету Владимир Ђурђевић.
Ђурђевић објашњава како смо се нашли у његовом центру и истиче да ће лета која нам се сада дешавају и која су нам се дешавала последњих 10-15 година постати нека врста стандарда у наредних 20 година.
У јуну су биле изузетно високе температуре и оборени су рекорди, указао је Ђурђевић, додајући да се период веома топлог времена наставио и почетком јула.
„На срећу, сутра и прекосутра долази озбиљније захлађење, посебно у петак са више падавина, што је важно, пошто их последњих неколико недеља нема довољно“, рекао је Ђурђевић.
Према његовим речима, падавине се очекују и између недеље и понедељка.
Најавио је да ће после тога уследити стабилнији период са мало нижим температурама него што су тренутне, тако да до краја наредне недеље можемо да очекујемо мало пријатније температуре — око 30 степени или нешто ниже.
Пас покушава пронаћи спас од врућине у фонтани - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Србија у „црвеном“: Тропски дан — до 40 степени
Какво ће време бити након тога тренутне прогнозе не могу тачно да нам кажу, али како наводи Ђурђевић, вероватно ћемо имати још коју епизоду овако високих температура до краја лета.

Шта је блокинг и како смо се нашли у његовом центру

Ђурђевић за РТС објашњава да је то једна врста циркулационог система великих просторних размера од неколико хиљада километара.
„Ради се о систему високог притиска. Када гледамо северну хемисферу имамо нека места где је низак притисак, то зовемо циклонима и места где је висок притисак која називамо антициклонима“, рекао је Ђурђевић.
Када се антициклон устали на једном месту и добро позиционира, онда ту врсту циркулација, када је тако висок притисак, називамо блокингом.
„Он у принципу блокира време које би требало у неком месту да дође“, навео је Ђурђевић.
У западној Европи је сада пријатно време, а Ђурђевић наводи да је то због тога што се она налази на периферији блокинга, а центар блокинга је тренутно изнад нас.
Чесма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Када нас очекује крај топлотног таласа
„Од нашег региона па све до севера, до Скандинавије већ данима су изузетно високе температуре и без падавина“, напоменуо је Ђурђевић.
На питање да ли је тај блокинг опасан, Ђурђевић одговара да је то стандардни циркулациони систем и да се дешава.
„Не ради се о некој изузетној атмосферској појави. Једино у ситуацији када се време ‘замрзне’ и тако данима мање-више имамо исту ствар, онда може да се деси да имамо јако високе температуре“, нагласио је Ђурђевић.
Истиче да је не само појава блокинга последица климатских промена, него и то колико се често такве ситуације јављају, као и то колико су упорне у смислу остајања.
„И у прошлости смо имали те ситуације, али тренутно пошто има мање леда на Северном полу у односу на Екватор мало је успорено премештање временских система“, напоменуо је објаснио је Ђурђевић.
Он је додао да можемо очекивати да свако лето буде овакво или мало интензивније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала