Издавачи против Сајма књига у септембру

© Sputnik / Радоје Пантовић63. Међународни сајам књига у Београду
63. Међународни сајам књига у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите нас
Сајам књига у Београду требало би, како је раније најавио Секретаријат за културу Београда, да буде одржан од 11. до 19. септембра. На ову најаву реаговала су репрезентативна удружења издавача која оцењују да није могуће успешно организовати ову културну манифестацију под условима које им пружа њено септембарско издање.
„Сајам књига половином септембра био би сајам без довољно публике, без довољно нових наслова, без економског оправдања за издаваче и без довољно издавача да би био репрезентативан културни догађај“, навели су издавачи у саопштењу објављеном након састанка с представницима Секретаријата за културу града Београда и руководством предузећа Београдски сајам.
Они су, такође, оценили да нема никаквих гаранција да сајам може бити организован у предвиђеном термину, јер постоје наговештаји да се поново интезивира присуство вируса корона.
„Издавачи нису у могућности да преузимају на себе непотребне и неоправдане здравствене, организационе и финансијске ризике“, наведено је у саопштењу које су потписали представници Удружења издавача и књижара Србије (УИКС), Удружења професионалних издавача Србије (УПИС) и групације самосталних издавача (које репрезентују Чигоја штампа и Вулкан).
Они су истакли да је Београдски сајам књига веома важна манифестација и да се традиција мора поштовати, али да су свесни чињенице да ће овако организована сајамска манифестација произвести много проблема и извесно неће бити од очекиване користи ни организатору, ни учесницима, нити посетиоцима.
Сајам књига у Београду - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Београдски сајам књига ове године у септембру
„Представници све три групације су сагласни да учешће на овогодишњем Сајму књига није прихватљиво и позивају Одбор Београдског сајма књига да, уз подршку Градске управе и Министарства културе, одложи Сајам књига до стандардног октобарског термина следеће године“, навели су издавачи у саопштењу.
Они су, такође, нагласили да остају при ставу да у Одбору Сајма књига треба да буду заступљени и представници издавача, како би се благовремено усаглашавале и спроводиле све одлуке битне за одржавање Сајма књига.

Топло време, почетак школске године, испитни рокови

Међу аргументима за одустајање од септембарског термина за одржавање Сајма књига које су и временске прилике током септембра, односно топло време које одбија посетиоце да уђу у затворени простор.
„У том периоду су и даље у току годишњи одмори и велики број људи је и даље ван Београда и земље, а међу њима је и велики број запослених у самим издавачким кућама, као и дистрибутери, штампари, курирске службе и други“, навели су издавачи.
Они су, такође, подсетили да би се септембарски Сајам књига поклопио с почетком школске године и куповином уџбеника и школског прибора која додатно оптерећује кућни буџет, а истовремено многим издавачима намеће повећан обим посла.
„Под знаком је питања и организована посета ђака који чине значајан и пожељан број посетилаца, као и посета студената који у том периоду имају испитни рок, а део њих је и даље изван Београда“, навели су издавачи.
Они су, такође, указали на то да би се одржавање Сајма књига преклопило с одржавањем БИТЕФ-а, који је најављен за термин од 13. до 25. септембра.
Због прекратког рока за организовање манифестације, издавачи нису у могућности да доведу стране ауторе, делегације и госте, као ни да припреме и одштампају своја најзахтевнија и најсложенија издања и да организују промотивне активности за нове наслове.
Цена закупа штандова и пратеће опреме је остала иста као и претходних година, што је несолидарно наметнуто финансијско оптерећење којем су изложени искључиво издавачи, без уважавања пандемијских околности. Цена улазница, као и паркинга, и даље представљају додатни трошак који многе посетиоце одбија од доласка на Сајам, посебно у овогодишњој ситуацији“, истакли су издавачи у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала