Бугарска партија: Ако парламент не подржи састав владе могући трећи избори

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Постоји могућност да се у Бугарској парламентарни избори одрже и трећи пут, саопштио је заменик председника странке „Постоји и такав народ“ Тошко Јорданов.
Лидер странке Слава Трифонов је већ предложио састав владе, али је после оштре критике експерата и политичара изјавио да ће партија вероватно предложити други састав. Током дана је одржана прес конференција партије, али се лидер није појавио. На питања новинара је одговарао Тошко Јорданов и економиста Николај Васиљев, кога је Трифонов планирао за премијера, али је опозвао његову кандидатуру.
Зграда Народне скупштине Бугарске у Софији - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Бурно на политичкој сцени Бугарске: Састав владе се и даље не зна
Према речима Јорданова, партија ће ускоро предложити састав владе који би требало да подржи парламент. ГЕРБ и Бугарска социјалистичка партија су одбиле подршку влади на челу са партијом „Постоји такав народ“. Ова партија рачуна на подршку коалиције „Демократска Бугарска“ и коалиције „На ноге! Напоље мафија!“, које су биле иницијатори и активни учесници антивладиних протеста 2020. године.
Заменик председника партије „Постоји такав народ“ је такође изјавио да странка нема план да са неким формира коалицију. Он је објаснио да чланови његове партије, „Демократска Бугарска“ и „На ноге! Напоље мафија!“ не могу формирати парламентарну већину за коју је потребан 121 посланик. Народну скупштину Бугарске чини 240 посланика, а могућа коалиција би окупила само 112 посланика.

„У случају да подрже предлог владе он ће ступити на снагу, а ако га не подрже, логично је да ће бити расписани ванредни избори. Одговорност је на партијама „Демократска Бугарска“ и „На ноге! Напоље мафија!“, изјавио је Јорданов.

Гласање на општим изборима у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Бугарски социјалисти одбијају да подрже владу предвођену партијом „Има и оваквих људи“
Подсетимо, редовни парламентарни избори у Бугарској су одржани 4. априла.
Победила је странка бившег премијера Бојка Борисова али влада није састављена. након тога избори су поновљени 11. јула и на њима је победила нова странка „Постоји и такав народ“ Славе Трифонова. На другом месту нашла странка ГЕРБ бившег премијера Бојка Борисова, а на трећем Бугарска социјалистичка странка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала