Град понудио издавачима нови термин за одржавање Сајма књига

© Sputnik61. Београдски сајам књига
61. Београдски сајам књига - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Заменик градоначелника Београда Горан Весић објавио је да је представницима репрезентативних издавачких удружења понудио да се Сајам књига ове године, ипак, одржи у свом традиционалном термину, у последњој седмици октобра.
На састанку којем су, поред Весића, присуствовали и градски секретар за културу Иван Карл, генерални директор предузећа Београдски сајам Данка Селић, као и председници Удружења професионалних издавача Србије (УПИС) Зоран Хамовић и Удружења издавача и књижара Србије (УИКС) Дејан Папић, предложено је да се Сајам књига у Београду одржи од 23. октобра, као и да Град Београд субвенционше део закупа штандова издавачима.
„Понудио сам у име Града Београда издавачима да се Сајам књига одржи у традиционалном термину од 23. октобра. Понудио сам да Град Београд субвенционише део закупа штандова издавачима за Сајам књига имајући у виду тешку ситуацију у којој су се нашли услед пандемије вируса Ковид 19. Предложићу Министарству културе да учествује у субвенционисању закупа“, навео је Весић на својој фејсбук страници.
Весић је, такође, написао да ће Град Београд на следећој седници Скупштине града у Одбор Сајма књига именовати једног члана који ће представљати издаваче, према њиховом захтеву.
„Издавачи су свесни, пошто им је предочено, да је могуће да Сајам књига не буде одржан уколико се у октобру погорша епидемиолошка ситуација. Желимо да у условима пандемије одржимо традицију Сајма књига, једну од најлепших коју има наш град“, навео је Весић.
Раније је Градски секретаријат за културу саопштио да ће Сајам књига бити одржан од 11. до 19. септембра, али су се репрезентативна издавачка удружења и представници независних издавача успротивили овој одлуци, наводећи да би „Сајам књига у септембру био сајам без довољно публике, без довољно нових наслова, без економског оправдања за издаваче и без довољно издавача да би био репрезентативан културни догађај“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала