Катастрофалне поплаве у Европи: Погинуло 118 људи, хиљаде несталих, разорени градови /фото, видео/

Пратите нас
Најмање 118 људи изгубило је живот у разорним поплавама које су захватиле делове Европе, док се наставља потрага за онима који се још увек воде као нестали након што су бујице воде претвориле пејзаже са разгледница и историјске градове у подручја катастрофе.
Обилне падавине и бујице мутне воде проузроковале су хаос у градовима и селима у западној Европи, укључујући делове Француске, Швајцарске, Луксембурга и Холандије, али су западна Немачка и источна Белгија најтеже погођене, јавља немачка агенција ДПА.
Улице су се претвориле у реке током јучерашњих раних јутарњих часова, јер је висок ниво воде однео аутомобиле и урушио зграде, проузрокујући прекид рада електричних и комуникационих мрежа. Такође су блокирани приступни путеви, а становници су остављени одсечени од остатка света.
Епицентар поплава био је у западној Немачкој, где су власти упозориле да више стотина људи није пронађено.
Шездесет смртних случајева потврђено је у држави Рајна-Палатинат и 43 у држави Северна Рајна-Вестфалија, чиме је национални број страдалих повећан на 103.
„Држављана Србије нема међу више од 100 страдалих у поплавама у Немачкој“, изјавио је данас конзул у Франкфурту Бранко Радовановић и нагласио да их нема ни међу 1.300 несталих.
Преко границе, у Белгији, страдало је укупно 15 особа.
Постоје страхови да ће бити пронађено још жртава како ниво воде буде опадао, а акције чишћења и санације буду интензивиране.
Око 900 војника прикључило се спасиоцима у Немачкој.
Такође, тренутно недостаје вода за пиће у деловима регије погођене кризом.
Поплаве у Белгији - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
И Белгија под водом, број жртава у Немачкој премашио 100 /видео, фото/
У међувремену, многи људи морају бити спашени чамцима, а цурење гаса закомпликовало је спасилачке акције у граду Ерфштат.
Међу страдалима у Немачкој било је и 12 штићеника дома за особе са интелектуалним потешкоћама у граду Синциг.
Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер рекао да је „шокиран“ ситуацијом и да ће отпутовати у поплављене регије.
Он је, такође, позвао на оштрију акцију у борби против климатских промена и на ограничавање тако екстремних временских услова.
Ситуација је и данас поподне наставила да буде напета, будући да је неколико кућа у малом селу Шулд однела бујица воде, док су бројне друге зграде озбиљно оштећене.
Друга зона катастрофе у данашњем фокусу је област Ерфтштат-Блесем, где су велика клизишта однела куће и аутомобиле, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала