Срби ће у Турску моћи само са личном картом

CC BY 2.0 / KLMircea / Flickr / Турска застава и мост преко Босфора
Турска застава и мост преко Босфора - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић састала се данас са министром културе и туризма Турске Мехметом Нуријем Ерсојем и истакла да је прихваћен његов предлог да грађани Србије путују у Турску и обратно, турски грађани у нашу земљу, само са личном картом.
„Предлог је веома добро прихваћен и на томе ћемо радити у наредном периоду“, рекла је Матићева новинарима након састанка у Палати Србија.
Истакла је да је подршку том предлогу дао у председник Србије Александар Вучић.
„Сада ћемо са надлежним институцијама, пре свега Министарством спољних послова, али и Министарством унутрашњих послова радити на реализацији ове идеје“, рекла је Матићева.
На састанку је, навела је она, закључено да постоје велике могућности за унапређење туристичке сарадње Србије и Турске, као и билатералних односа који су, истакла је, у последње време веома добри и бележе константан пораст.
Матићева је рекла да се у првих пет месеци ове године, када су у питању турски туристи који долазе у Србију, бележи пораст од чак 49 одсто у односу на прошлу годину.
Александар Вучић у Турској - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2019
Шта у Србију доносе Ердоган и 200 турских привредника
„Поред пораста броја туриста који долазе у Србију, можемо рећи да су туристи из Турске избили на прво место када је питању долазак страних туриста у нашу земљу. Занимљиво је да они све дуже бораве у нашој земљи. Некада је просек боравка турских туриста у Србији био два, два и по дана, а данас је то у просеку шест дана“, рекла је Матићева и додала да су ти подаци веома охрабрујући.
Навела је да турски туристи, поред великих градова као што су Београд, Нови Сад, Ниш, у Србији воле да обилазе и Златибор, Копаоник, Нови Пазар и све туристичке локације које се налазе на путу до Новог Пазара.
Матићева је навела да је Турска у протеклих неколико деценија уложила знатна средства у Србију, пре свега кроз своју развојну агенцију ТИКА, али и кроз друге агенције у обнову и пројекте који су се односили на обнову културно-историјског наслеђа, али и на област образовања, социјалне заштите, пољопривреде.
„Укупна улагања које је Турска у претходном периоду имала у Србији износе 56,3 милиона динара“, нагласила је Матићева.
Министар Ерсој је рекао да ће када путовање грађана Србије у Турску и обратно, грађана Турске у Србију, буде било могуће само са личном картом то повећати путовања у те земље, преноси Танјуг.
„Радићемо на томе. Турска је као дестинација за Србију на трећем месту, а желимо да буде на првом месту и зато Србији дајемо предност“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала