Плутајућа соларна електрана величине 45 фудбалских терена /видео/

© REUTERS / STAFF/Chen LinСингапур представио једну од највећих плутајућих соларних електрана на свету
Сингапур представио једну од највећих плутајућих соларних електрана на свету - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Сингапур представио једну од највећих плутајућих соларних електрана на свету
Пратите нас
Сингапур је званично представио једну од највећих плутајућих соларних електрана на свету, површине као 45 фудбалских терена, која ће производити довољно електричне енергије за напајање пет погона за пречишћавање воде на том острву.
Овај пројекат је део напора тог града-државе у југоисточној Азији, с оскудном земљаном површином, да учетворостручи производњу струје из сунчеве енергије до 2025. године како би помогао у борби против климатских промена, известио је Ројтерс.
Соларну фотонапонску (ПВ) фарму капацитета 60 мегавата, која је смештена на једном вештачком језеру у западном Сингапуру, изградила је подружница у власништву компаније „Сембкорп Индастри“.
Процењује се да би соларна фарма могла помогне смањење емисије угљеника за око 32 килотона годишње, што одговара емисији угљеника из 7.000 аутомобила, наводи се у заједничком саопштењу компаније и сингапурске националне агенције за воде ПУБ.
За разлику од конвенционалних кровних соларних панела, плутајући имају бољи учинак између пет и 15 посто због воде која их хлади и јер их не заклањају зграде, речено је на презентацији пројекта.
Грандиозни пројект, Чиле - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Енергија будућности у срцу најсувље пустиње на свету /фото, видео/
Да би ублажили забринутост у вези са утицајем оваквих пројеката на животну средину, из ПУБ-а су истакли да је пре постављања соларних панела извршена анализа како би се обезбедило да не буде знатног утицаја на водену флору и фауну животиња или квалитет воде.
„Соларна фарма је пажљиво дизајнирана да побољша проток ваздуха и омогући продирање сучеве светлости кроз воду да би она стизала до подводног биљног и животињског света“, рекла је Џен Тан, регионална шефица компаније „Сембкорп“.
Соларни панели су направљени да трају 25 година, а у њиховом одржавању ће као помоћ бити коришћени дронови.
У Сингапуру су у току активности на развоју још четири пројекта плутајућих соларних фарми, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала