Руски експерт саветује: Како преживети од плате до плате

© Fotolia / Viacheslav IakobchukГлавобоља
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пратите нас
Грађани који желе да побољшају своју финансијску ситуацију и не живе у дуговима морају се потрудити да планирају и оптимизују расходе, да користе апликације за њихово контролисање, а такође да мали део прихода усмеравају у „штек“, рекао је за Спутњик оснивач и извршни директор компаније „Вади паре“ Павел Гужиков.
„За 25 одсто Руса плата није довољна да покрију основне потребе, што значи да се свака четврта особа редовно суочава са потребом да позајмљује новац или да подиже кредите са великом каматом како би покрила своје основне потребе. Следећег месеца поново се јављају непредвиђени трошкови, а стални недостатак новца почиње да личи на вртење у круг. Како би се избавили од вечите трке и коначно осетили финансијску сигурност важно је знати правила финансијског понашања“, рекао је експерт.
Штедња илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Шта је Паретово правило штедње и како да га употребите
Он истиче да је сваком човеку, независно од прихода, потребан „штек“.

„Најмање 10 одсто од месечног прихода требало би усмерити на формирање финансијске резерве, али ради боље сигурности тај проценат је најбоље редовно повећавати. Са резервом која може покрити трошкове од три до шест месеци изненадни трошкови за лечење или поправку неће вас избацити из колосека и ваш буџет ће остати стабилан до следеће плате“, објашњава Гужиков.

Он истовремено саветује да се расходи оптимизују и планирају.
„Свако од нас има обавезне месечне трошкове: инфостан, дечје образовање, отплата кредита и хипотека, редовни уплате у добротворне сврхе. Често не одговара време њихове отплате, стога се потрудите да испланирате тако да се поклапају са датумима аванса или плате. Тако ће за то увек бити обезбеђена средства и неће бити кашњења са отплатом и казни“, додаје експерт.
Штедња илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Негативне камате на штедњу у Србији? – „Није реално“
Такође саветује грађане да користе специјалне апликације за контролу расхода,
„Уколико схватите да ће вам једва дотећи новца до следеће плате, поставите ограничење за дневне трошкове. Када јасно одредите суму коју данас не смете премашити како не би узимали позајмицу до плате моћи ћете да контролишете своје трошкове и куповати само неопходно“, поручио је стручњак.
Обала реке Москве испод зидина Кремља - Sputnik Србија
Русија
4 Април, 21:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала