До када ће циклон који је „потопио“ Немачку бити над Србијом?

© Tanjug / Јарослав ПапОлујни облаци над Новим Садом.
Олујни облаци над Новим Садом. - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
Под утицајем циклона који је претходно у Немачкој изазвао олује, бићемо до уторка, уз опасност од грмљавинских непогода, града и обилних падавина.
Од среде стабилизација времена, а лето нам се враћа од четвртка. Србија је и даље под утицајем висинског циклона, каже метеролог Ђорђе Ђурић у својој објави на Фејсбуку.
Центар овог циклона, према његовим речима, налази се изнад јужних предела Јадранског мора и веома је простран, па тако захвата централни Медитеран, Балканско полуострво и Србију.
Под утицајем овог циклона веома је нестабилно са честим пљусковима и грмљавином. Како су претходних дана до нашег пдоручја стизале и велике количине пустињског песка из Сахаре, падавине ових дана садрже те честице из Сахаре, а што ће бити видљиво на прозорима и на возилима.
Ова појава, наводи даље,потпуно је природна и убичајена за наше подручје, нарочито током пролећа, док је лети веома ретка, што није био случај овог лета, пренсое
"Након температура и до 39-40 степени Целзијуса, коначно је дошло и до пада температуре на нормалне вредности за средину лета. Ипак, услед падавина, веома је висока релативна влажност ваздуха, па је време веома спарно и неугодно", каже он.
У понедељак и уторак биће променљиво облачно, спарно и нестабилно са кишом, пљусковима и грмљавином. Биће услова за грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима.
Циклон ће до уторка донети Србији и региону нови талас обилних падавина, при чему би у многим пределима пало додатних 20 до 40 мм кише по квадратном метру, локално и много више, што би довело до опасности од поплава на мањим токовима бујичног карактера. Очекује се и веома велика опасност од грмљавинских непогода са градом, па су могуће нове штете у пољопривреди.
Добра вест је да нас од среде очекује стабилизација времена. У среду се очекује смена сунчаних и облачних интервала, уз јак северозападни ветар. У четвртак и петак јутра веома пријатна и свежија, а током дана сунчано и топло, уз максималне температуре у већини предела око 30 степни Целзијуса, што су просечне нормалне вредности за средину лета. Према тренутном прогнозама наредног викенда сунчано и веома топло, уз температуре и преко 35 степени Целзијуса.
Циклон који тренутно делује на време у Србији, али и на целом Балканском полуострву, претходно се налазио изнад Немачке и данима је био стационаран изнад истог подручја, па су из тог разлога запад и југозапад Немачке, Луксембург, исток Холандије и Белгије данима били на удару катастрофалних падавина и олуја. Овај циклон доспео је до европског копна са Атлантика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала