Крах преговора о прекиду ватре у Авганистану

© AP Photo / Rahmat GulАвганистанска патрола
Авганистанска патрола - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
У Дохи није постигнут договор између представника авганистанске владе и талибана (терористичка организација забрањена у Русији) о краткотрајном прекиду ватре у Авганистану на Курбан-бајрам и ослобађању једног броја заробљених талибана, саопштио је представник тог покрета.
Према речима представника политичког крила талибана у Катару Мухамеда Наима, неки медији су објавили информацију да је постигнут договор о прекиду ватре и ослобађању талибана али то није тачно. Договор није постигнут.
База Баграм - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Криза у Авганистану
Москва: Да ли талибани за два месеца могу преузети контролу над целим Авганистаном
Шеф делегације авганистанске владе Абдула Абдула рекао је да је постигнут договор о потреби постизања компромиса.
„Стране су се договориле да што пре нађу праведно и трајно решење проблема. Оне схватају неопходност постизања компромиса који би био у интересу свих Авганистанаца у светлу исламских принципа“, наводи се у коминикеу издатом после преговора.
У Дохи је одржана нова рунда међуавганистанских преговора који се већ десет месеци са прекидима воде у Катару, али без резултата. Штавише, за све то време сукобљене стране нису успеле да се договоре ни о дневном реду.
Раније су талибани предложили влади Авганистана тромесечно примирје у замену за ослобађање 7.000 заробљеника и искључење лидера покрета са "црне листе УН".
У Авганистану је у току сукоб између владиних снага и милитаната радикалног покрета "Талибан" (организација, забрањена у Русији) који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. Ескалација расте у светлу обећања Сједињених Америчких Држава да ће повући све трупе из земље до 11. септембра.
Подсетимо, најновији догађаји у Авганистану изазивају узнемирење у региону због могућег преливања сукоба.
Тим поводом руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да Русија неће ништа предузимати по питању Авганистана докле год се ситуација развија само на територији те државе.
Талибани контролишу велики део границе према Таџикистану где Русија има своју војну базу.
Наоружани људи током скупа у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Криза у Авганистану
Америчка оставштина Авганистану – хаос и подстицај за екстремисте /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала