Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Захарова објаснила зашто Русија води дијалог са талибанима

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
Тиме што одржава контакте са покретом „Талибан“ (забрањен у Русији) који је део међуавганистанског дијалога, и подстиче га на преговоре са авганистанском владом, Москва примењује одредбе резолуције Савета безбедности УН, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Захарова је подсетила да је у марту 2020. године усвојена резолуција у којој је „црно на бело написано о приоритету, неопходности и подржавању међуавганистанских преговора, односно оно о чему је причала Русија много година, као и позивању земаља да доприносу тим преговорима“.
„Да, заиста, покрет 'Талибан' забрањен је као организација у нашој земљи. Ради се о томе што је Русија више пута истицала да не само да не подржава, него на све начине потврђује своју одлучност у борби против терористичке активности и њеном неприхватању, укључујући талибанског покрета. Постоји још један детаљ – тај покрет је део међуавганистанског дијалога, односно истог оног дијалога који је Савет безбедности позвао све земље да подстакну“, рекла је она за телевизију „Русија 1“.
Према речима портпаролке, Москва поштује резолуцију Савета безбедности.
„Подржавали смо се је као земља, спроводимо је у праксу. Ту нема никакве противречности“, додала је.
Истовремено, Захарова је рекла да је немогуће схватити логику америчких акција у Авганистану у последњих 20 година.
База Баграм - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Криза у Авганистану
Москва: Да ли талибани за два месеца могу преузети контролу над целим Авганистаном
Такође је нагласила да за те две деценије Америка ниједном није известила Савет безбедности о својим акцијама у тој земљи.
„Једна од иницијатива САД говори о томе да планирају да сместе грађане евакуисане из Авганистана на територије суседних земаља. Шта мислите, о каквом је броју реч? О десетинама хиљада људи“, оценила је портпаролка.
Раније је саветник руског председника за Авганистан Замир Кабулов изјавио да је Русија пре седам година почела да успоставља контакте са талибанима због потребе да им изнесе своје забринутости у сфери безбедности у региону, као и да Москва тренутно може да одржава дијалог са свим странама авганистанског сукоба.
У Авганистану су у току борбе владиних снага са терористима покрета „Талибан" који контролишу значајна рурална подручја. Нестабилност је ескалирала након саопштења америчке администрације да ће до 11. септембра напустити ову централноазијску земљу.
Вашингтон и представници покрета „Талибан" су 2020. године у Дохи потписали први мировни споразум после више од 18 година рата. Он предвиђа повлачење страног контигента војске и почетак међуавганистанског дијалога после размене затвореника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала