Зашто није добра идеја да избаците шећер из исхране

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСпремање слатког од мандарина
Спремање слатког од мандарина  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
Већ дуго се указује на многе штетне ефекте шећера. Али потпуно уклањање природно присутне супстанце у нашој исхрани такође може бити опасно, каже француски лекар Џими Мухамед.
Овај макронутријент је неопходан да би мозак добро функционисао. Док се апели да се одлучимо за здравију храну и искључимо бели шећер и даље множе, Мухамед упозорава да није добро у потпуности одустати од производа богатих овим угљеним хидратима.
„У моди је дијета без шећера уз паролу: детоксикација тела од шећера. Али у овом тешком периоду то не саветујем“, наводи специјалиста.

Неопходан за мозак

Разлог да се шећер поштеди прогона је тај што је он неопходан за правилно функционисање нашег тела. Даје енергију ћелијама, посебно оним у мозгу, што представља 2 одсто наше тежине, али захтева 25 одсто укупне потрошње енергије, додао је доктор.
„Мозгу треба 120 грама шећера дневно“, објаснио је Мухамед, преноси шпански Спутњик.

Алтернатива су заслађивачи

Мухамед је такође рекао да ако покушавате да елиминишете бели шећер, смеђи шећер и сирупе попут агаве – који су штетни и чију потрошњу свакако треба да ограничите – може се створити „осећај фрустрације“. С тим у вези, препоручио је цимет као алтернативу.
„Цимет има слатку ноту, али нема шећер, што смањује импулс да се посегне за заслађивачем“, рекао је специјалиста. Осим тога, помаже вам да добро спавате.
Брашно  - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Шта је заправо истина о миту о четири беле смрти - открива српски професор

Потрошња у умереним количинама

Иако није опасно када се умерено конзумира, вишак шећера и других заслађивача може изазвати зависност, јер активира производњу допамина и прави зачарани круг у нашем мозгу, рекао је Мухамед. Поред тога, неопходно је знати разлику између добрих и лоших шећера.
На пример, алкохол може да проузрокује пробавне проблеме ако се конзумира превише, рекао је лекар. А извор квалитетних шећера је воће и поврће.
Першун и мирођија - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пет намирница које јачају имунитет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала