Без договора у Црној Гори: Једни за нову владу, други за реконструкцију, изборе нико неће

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Представници парламентарне већине у Црној Гори на трећем састанку нису постигли договор о решавању кризе власти. Док су ДФ, СНП и Демос за избор нове владе, Демократе и УРА су за реконструкцију. Једина сагласност постигнута је да нико није за нове изборе.
Демократски фронт саопштио је да на састанку „није дошло до договора о разрешењу парламентарне и кризе у Влади због искључивости Здравка Кривокапића и Алексе Бечића“.
„Демократски фронт остаје при непромењеном ставу да је избор нове владе и новог премијера модел за разрешење актуелне кризе. Здравко Кривокапић и Алекса Бечић оставши у убедљивој мањини, грчевито бранећи своје фотеље и личне интересе, и не прихватајући правила демократије и понуђени компромис, преузимају одговорност за све што ће се у будућности даље дешавати“, саопштено је из ДФ.
Демократска Црна Гора саопштила је да је једина жеља лидер Нове Андрије Мандића обарање Владе и власти, као и дестабилизација политичких прилика. Зато је како кажу, данас одбио компромисно решење између две крајности - њега и Владе Црне Горе, преноси РТЦГ.
„Андрија Мандић који никако не може да прежали победу коју смо остварили 30. августа, само због тога што је био последњи на изборној листи, наставља да ради оно што није престајао од првог дана формирања ове власти. Његова једина жеља је обарање ове Владе и власти, дестабилизација политичких прилика, зато је и данас одбио компромисно решење између две крајности - њега и Владе Црне Горе, које је нудило више учесника на састанку, а то је да се у договору са Владом ради на реконструкцији и јачању постојеће 42. Владе Црне Горе“, поручују Демократе.
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Бечић: Реконструкција владе, али Кривокапић остаје
„Договор који је направљен крајем прошле године на четири године се може мењати искључиво сагласношћу свих који су га правили. Ко то не прихвати, једини избор му је ДПС, јер са њима једино може рушити Владу или доносити одлуку о скраћењу мандата и новим изборима. У Демократама партнера за тако нешто никада неће имати, тако да сву одговорност за даље политичке процесе имају господа Мандић, Ђукановић и Вучић”, закључују Демократе.
Горан Даниловић (УЦГ) навео је да договора нема ни на нивоу великих политичких субјеката.
ДФ, СНП и Демос су, како каже Даниловић, заинтересовани само за избор нове Владе, а остали су, како додаје за неку врсту реконструкције.
Демократе и ГП УРА, како истиче Даниловић, нису за рушење Владе, али за њих поправљање или реконструкција долазе у обзир.
„Ми смо данас у статусу кво и мислим да он не доноси добро ни Влади, ни грађанима“, казао је Даниловић. Он се нада да би могло доћи до нових састанака представника највећих партија.
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Има ли изгледа да Црна Гора изађе из ћорсокака
„Извесно је да смо сви на различите начине незадовољни радом владе", навео је Даниловић и додао да нико није рекао да не би дирао ништа.
„Ја нисам оптимиста“, казао је Даниловић и додао да је реконструкција Владе изгледала као више могуће решење.
„Нисмо пристајали само на то да се у овом тренутку организују избори, јер смо сигурни да парламентарна већина и мањина и наш парламентарни систем нису за то спремни“, поручио је Даниловић.
„Да ли ће то бити реконструкција или избор нове владе ја то у овом тренутку не знам“, навео је Даниловић.
Лидер Праве ЦГ Марко Милачић је казао да је та странка за договор и компромис и позвао и остале партије да се окрену договору.
„Очигледно да је већи проблем унутар парламентарне већине него унутар Владе. Ево видите трећи пут никаквог помака нема“, поручио је Милачић.
Посланик ГП УРА Милош Конатар поновио је да је савез који предводи та партија за реконструкцију или унапређење рада Владе уз поштовање Споразума потписаног након прошлогодишњих избора.
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
„Не одустајем“: Кривокапић о реконструкцији црногорске Владе
„Против смо рушења Владе, Влада има нашу подршку. Ко год сматра да Влади треба изгласати неповерење то може да покрене у Скупштини, али ми нећемо бити партнери у нечему “, поручио је Конатар.
Навео је да за ГП УРА реконструкција Владе значи побољшање Владе, али да Влада мора сачувати нестраначки карактер и главне спољнополитичке циљеве.
„Услов свих услова је поштовање принципа који су садржани у Споразуму од 8. септембра 2020.“, закључио је Конатар, преноси РТЦГ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала