Јужна Немачка би могла бити проблем за Србију

CC0 / Pixabay / Набујала река — илустрација
Набујала река — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Поплаве које су погодиле Немачку и Аустрију довеле су до пораста водостаја Дунава. Хидролог Дејан Владиковић објашњава да оно што се дешава у Немачкој не може да утиче на нашу земљу јер се ради о сливу Северног мора.
На Србију могу да утичу догађаји од пре 48 часова регистровани у јужној Немачкој и на подручју Аустрије јер је ту у питању слив Дунава, рекао је Владиковић.
Он је навео да стога већ бележимо умерен пораст водостаја, истичући да се не очекују значајнији проблеми.
Јаке поплаве у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Црни биланс поплава у Европи: Више од 180 жртава
Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Владиковић је подсетио да су водостаји у протеклих месец дана били јако ниски, али да има довољно простора да се прими вода.
„Киша је била очекивана и био је сушан период, али та динамика и интензитет падавина нам не одговара“, казао је Владиковић.
Он је указао да је распоред падавина био различит по регионима. На подручју Војводине пало је од 60 до 100 милилитара у последња три дана, на југозападу од 50 до 130, на истоку до 60 и у централној Србији од 80 до 120 милилитара за три дана.
„То је велика количина падавина и далеко изнад просека за јули. Оно што нам иде на руку, земљиште је било исушено и није било јачих реакција“, нагласио је хидролог Владиковић.
Према његовим речима, уз радарско мерење могуће је да се одреде области које ће бити изложеније падавинама.
Непогоде широм Србије: Потоци воде у Крушевцу, на Голији покренута клизишта, поплаве у Шапцу /видео/
„У четвртак прошле недеље издали смо упозорење на велику нестабилност и локалне падавине, што се и обистинило“, казао је Владиковић.
Олујно невреме покренуло је клизиште на Голији, па су путеви до неких села непроходни. Хидролог објашњава да је на Голији у кратком периоду била велика количина падавина и да је у питању земљиште које је склоно клизиштима.
„Што се тиче Петровца на Млави, ми смо на оближњој станици Црни врх имали 40 милилитара падавина, а у околини Петровца 123 литра за неколико часова, што је изазвало бурну реакцију, али читав слив Млаве није бурно реаговао већ само бујични потоци у микролокацијама“, казао је Владиковић.
Он је навео да често, када су интензивне летње падавине, имамо поплаве и у урбаним деловима земље.
„Где год имате асфалт, бетон и јаку урбанизацију, велика количина падавина не може истог тренутка да оде јер кишна канализација није предвиђена да одмах може да је прихвати. Она ту стоји од пола до неколико сати и онда се уз интервенцију специјалистичких јединица поспешује отицање воде“, додао је Владиковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала