„Немачка је знала да се спрема катастрофа“: Девет дана раније стигло упозорење, а сад пљуште критике

© Sputnik / Николай Хижняк / Уђи у базу фотографијаПоплаве у Кубању
Поплаве у Кубању - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Систем за узбуњивање у случају елементарних непогода у Немачкој нашао се на удару критика због прекасног упозоравања грађана током поплава које су прошле недеље погодиле западне делове Немачке.
Расправа у Немачкој се распламсала након што су британски медији пренели изјаве неких стручњака који су истакли како је Немачка од европских институција била више пута упозоравана на долазак огромних количина падавина.

Девет дана раније Немачка добила упозорење, а 24 сата раније прецизне податке

Британски хидролог и један од оснивача Европског система за упозорење од поплава Хана Клок је рекла како је Немачка 24 сата уочи изливања реке Ар била упозорена на ту могућност. Касније је управо у овом подручју погинуло преко 100 особа.
„Прве назнаке да се спрема катастрофа су Немачкој упућене су девет дана пре изливања река, а 24 сата пре је Немачка добила прецизне податке где ће доћи до поплава“, рекла је она за „Сандеј тајмс“.
Она је и за Немачки јавни сервис ЗДФ рекла како је Немачка била упозорена али да је очито дошло до „пуцања ланца упозорења која на крају нису доспела до грађана“.
Поглед из ваздуха након поплаве у Западној Немачкој, 16. јула 2021. - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Стравичне слике из поплављених подручја у Немачкој, Белгији, Холандији и Швајцарској /видео, фото/
Министарство унутрашњих послова савезне покрајине Северне Рајне-Вестфалије признало је да је већ прошлог понедељка, два дана пре поплава, имало сазнања о „екстремном невремену“ које се надвија над подручјем.
Водитељ Савезног уреда за заштиту грађана и помоћ у случају катастрофе Армин Шустер бранио се од критика и тврдио како је „инфраструктура узбуњивања“ функционисала на нивоу комуникације између савезних и локалних власти.
„Ми смо преко наших апликација и медија издали преко 200 упозорења“, рекао је Шустер.
Он је истовремено казао како није могуће прецизно рећи на којим местима би се реке могле излити.
Шустер се заложио за то да се у систем узбуњивања поновно укључи и мрежа сирена које би функционирале и у случају када, као што је био случај прошлог недеље, колабирају мобилне телекомуникацијске мреже.

Број страдалих и даље расте

Подсетимо, у поплава које су погодиле делове западне Европе погинуло је најмање 189 људи, а стотине их се још увек воде као нестале. Више десетина хиљада људи напустило је своје домове, а многи и даље немају приступ струји и пијаћој води.
Поплава, до које је дошло због рекордних количина падавина, прво је захватила делове западне Немачке, а затим и суседну Белгију и Холандију.
Јаке поплаве у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Црни биланс поплава у Европи: Више од 180 жртава
Немачка влада и министар унутарњих послова Хорст Зехофер одбацили су оптужбе о неефикасном систему узбуњивања, преноси Јутарњи лист.
У међувремену су у Немачкој, након повлачења воде, откривени праве размере разарања где су бујице за собом оставиле пустош, блато и хаос. Пометени су читави градови.
Након повлачења воде, становници Немачке се сада суочавају с великим наслагама муља и блата који могу подстакнути настанак новог таласа епидемија.
Армин Лашет - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Гаф могућег наследника Меркелове: Смејао се док је обилазио поплављене области, јавност запрепашћена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала