Нови скандал: Националистички слогани на дресовима свих украјинских клубова /фото/

© AFP 2023 / StringerДрес украјинске фудбалске репрезентације
Дрес украјинске фудбалске репрезентације - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Права бура дигла се око дресова које су Украјинци спремили за Евро 2020, на којима су били националистички слогани „Слава Украјини“ и „Слава херојима“, као и територија Крима, што је УЕФА забранила. Сада је на помолу нови скандал, јер је украјинска лига донела одлуку да сви тимови носе поменуте слогане на дресовима и то на видљивим местима.
То је ражестило Едуарда Долинског, генералног директора украјинског Јеврејског комитета.
„Слоган су измислили и користили украјински националнисти из Другог светског рата који су учествовали у холокаусту и организовали масовна убиства Пољака“, рекао је Долински.
Поменути националнистички слогани узбуркали су јавност непосредно пред Европског првенство, а Руси су то окарактерисали као тешку провокацију, па је морала да реагује Европска фудбалска унија УЕФА, наредивши Украјинцима да склоне натпис „Слава херојима“, док је Крим на мапи Украјине могао да остане. То је разбеснело Дмитрија Свишчева из Руске Думе, који је поручио да је у питању апсурд.
Фудбалски савез Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Швајцарски модел – спас за Русију
„Крим је интегрална тероторија Русије већ седам година“, објаснио је он.
Углавном, сада су у центру пажње поново идентични натписи које ће према одлуци украјинске лиге сви клубови морати да носе и то на видљивим местима у сезони 2021/22. која стартује већ у петак.
Подигла се велика прашина на друштвеним мрежама, у току су жустре расправе о пореклу слогана.
И док једни сугеришу да је таква одлука исправна, други поручују да такву одлуку треба забранити јер у себи садржи политичку конотацију и није јој место у фудбалу.
„Невероватно. Треба им забранити да буду део међународних фудбалских федерација због нечег таквог“, био је један од коментара на Твитеру.
Остаје да се види да ли ће идеја бити реализована, а то ће бити врло брзо познато с обзиром на то да у петак стартује украјинско фудбалско првенство.
Хрвате су казнили због „За дом спремни“, ако не казне Украјину – настаће катастрофа
Партизан преко Словачке иде у Русију или Азербејџан
Добар жреб за Звезду на путу ка Лиги шампиона – избегнута „мађарска мина“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала