Контраударац Америци: Милион Кинеза захтева – испитати шта се десило у војној лабораторији САД

CC BY 2.0 / Army Medicine / Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик
Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Више од милион грађана Кине потписало је отворено писмо Светској здравственој организацији, тражећи да се испита да ли лабораторија у америчкој војној бази Форт Детрик има везе са пореклом вируса корона.
То писмо послато је у исто време када је СЗО предложила другу фази истраге о пореклу корона вируса, у којој се тражи поновна провера института и пијаца у Вухану, преноси кинески државни медиј „Глобал тајмс“.
У првој фази истраживања порекла вируса, комисија СЗО је навела да се највероватније ради о природном пореклу, док су, после извесног времена, из САД почели да се шире гласови да је теорија о пореклу из лабораторије у Вухану такође легитимна. Кина све време тврди да су такви гласови потпуно неосновани.
Стручњак за хемијско оружје са гас-маском сакупља узорке са места наводног хемијског напада  - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2020
Епидемија вештачких вируса: Чему служе америчке истраживачке лабораторије на границама Русије?
Истраживачки институт за инфективне болести америчке војске (USAMRID) у Форт Детрику, у америчкој држави Мериленд, затворен је у августу 2019. године, неколико месеци пре избијања епидемије вируса корона. Лабораторија је затворена после инспекције Америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), а из тог института је саопштено да је разлог затварања „проблем са инфраструктуром и постројењем за деконтаминацију отпадних вода“.
Кинески „Глобал тајмс“ наводи да је мало вероватно објашњење за затварање и подсећа на студије америчких научника које наводе да је ковид у САД био присутан већ у децембру 2019. године, када се у Кини бележе први случајеви.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

„У јесен 2019. године, непосредно пре избијања епидемије ковида-19, догодио се инцидент са „цурењем“ у лабораторији, али су детаљне информације проглашене тајним од стране америчких власти“, наводи кинески медиј.
У тексту се подсећа да је Кина дозволила виролозима са Запада и представницима америчких медија да посете Институт за вирологију у Вухану, док САД не деле податке о Форт Детрику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала