„Поломили су зубе 1992.“: Бошњачки члан Председништва БиХ о српском свету

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICШефик Џаферовић на конференцији за новинаре после Трилатералног састанка
Шефик Џаферовић на конференцији за новинаре после Трилатералног састанка - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Пратите нас
Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић, који је данас присуствовао испраћају 12 жртава које су, како се наводи, убијене 1992. у Приједору, изјавио је, реагујући на изјаву министра Александра Вулина о српском свету да су „заговорници те накарадне фашистоидне идеје много слабији, а БиХ много јача“.
Џаферовић је казао да не зна да ли је уопште примерено реаговати на изјаве министра за којег је рекао да је „такав какав јесте“.
„Нећу се нервирати, није заслужио да то коментаришем, али говорићу о појави „српски свет“. Све то подсећа на 90-е године и последице због којих смо овде. Сви креатори те великодржавне политике треба да имају на уму две ствари када је БиХ у питању“, рекао је Џаферовић и додао:

„Прво морају да погледају како су завршили они који су заговарали те политике, завршили су у Хагу и на сметлишту историје. И још нешто врло важно, добро морају да знају да ми више никада нећемо бити изненађени и затечени. Заговорници те накарадне фашистоидне идеје су много слабији, а Босна и Херцеговина је много јача. Поломили су зубе 1992. године и нека се не играју са БиХ“, навео је Џаферовић.

Тврди да је све оно што се догодило на подручју Крајине и Приједора имало „елементе геноцида, али да поштују одлуке Хашког суда“, преноси Танјуг.
„Истину ћемо преносити генерацијама, никада нећемо заборавити шта се догодило јер ако заборавимо прети опасност да се зло понови. Када се сагледа монструозност злочина и елементи који су почињени овде 1992. године, иако је Хашки трибунал ово назвао само злочином против човечности, ја мислим да ово све има елементе геноцида“, казао је Џаферовић, пренео је сарајевски портал Кликс.
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Вулин: Српски свет ће се ујединити без насиља
Додао је да треба „наставити борбу за истину и правду“, као и да је приоритет, како је казао, „пронаћи још 600 несталих, да се достојанствено укопају и да се трага за онима који су на било који начин учествовали у овом злочину“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала