Лукашенко: Белоруским терористима се управља из Немачке

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЛукашенко
Лукашенко  - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Сједињене Америчке Државе и њихови европски савезници, укључујући Немачку, могу бити умешани у организовање провокација против његове земље.

„У последње време примећујемо да се из Немачке управља терористима који делују у Белорусији“, рекао је белоруски лидер у интервјуу за ТВ „Скај њуз Арабија“.

Према његовим речима, иза провокација против Белорусије „пре свега стоје САД, њихове обавештајне службе, и не само они“.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Зависни од Америке: Лукашенко оптужио Европу да провоцира трећи светски рат
„Пре свега ту агенду тамо формирају политичари, а обавештајне службе су извршитељи, јер се атентат на председника може наручити само уз сагласност са највишим руководством неке земље“, објаснио је председник Белорусије, имајући у виду покушај организације државног удара у Белорусији и покушаја атентата на њега у пролеће ове године.
Како је истакао, у организацији провокација против Белорусије Америци помажу њени европски савезници.
„Земље које реализују те догађаје су Литванија, делимично Летонија, пре свега Пољска и Украјина“, прецизирао је Лукашенко.
Он је подсетио да је недавно у Белорусији приведено много људи који су покушали да изведу терористичке нападе на територији земље.
Светлана Тихановска  - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Нова стратегија Америке за рушење влада: Ако не можеш да их победиш — прогласи губитника за власт
„Те податке смо предали руководству Немачке. Мислите да су нам одговорили? Нису. Одбегли Белоруси, екстремисти, терористи испланирали су нове провокације против Белорусије. Ми смо те чињенице послали безбедносним снагама Литваније и Пољске. Мислите да је руководство Литваније и Пољске нешто предузело? Не, насупрот, ситуација се погоршава“, констатовао је белоруски лидер.
Он је закључио да је стога бескорисно разговарати „на људском језику, на језику права“.

Покушај атентата на Лукашенка

Председник Белорусије Александара Лукашенко саопштио је 17. априла да су опозиционар Григориј Костусев, политиколог Александар Федута и адвокат Јуриј Зенкович планирали атентат на њега и његове синове.
За организацију покушаја атентата оптужио је америчке обавештајне службе и америчко руководство. Према речима директора КГБ Белорусије Ивана Тертела, преврат је био планиран за јун или јул ове године.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Лукашенко потписао указ о заштити суверенитета у случају своје смрти
Касније је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) известила да су у Русији, у заједничкој специјалној операцији ФСБ-а и КГБ Белорусије, пресечене илегалне активности Јурија Зенковича, који има двојно америчко и белоруско држављанство, и држављанина Белорусије Александра Федуте. Према наводима ФСБ-а, они су планирали војни преврат у Белорусији према разрађеном сценарију обојених револуција уз учешће локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију белоруског председника.
С тим у вези, начелник истражног одељења КГБ-а Белорусије Константин Бичек саопштио је пре неколико дана да је Зенкович у потпуности признао кривицу.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала