Додик о Грајфовом извештају: То је завршена прича, испред Сребренице не може да стоји реч - геноцид

© Борислав ЗдрињаМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Извештај комисије указује да испред Сребренице не може да стоји реч геноцид, јер се он није догодио.
Према Додиковим речима, то су утврдили стручњаци за Холокауст и геноцид, и то најеминентнији из Немачке, САД, Израела, Италије, Јапана и Србије.
"То је наша истина о томе. Ми прихватамо извјештај, иако он није нимало лак за српску страну, јер је тамо речено на који начин су неодговорни појединци починили злочине. Тамо се заиста десио злочин, али је исто тако пресуђено за то", рекао је Додик у Бањалуци.
Навео је да је све и један Србин који је евидентиран да је имао улогу у Сребреници приведен или Хашком суду или Суду БиХ.
"У том погледу то је за нас завршена прича. Што се тиче описа догађаја, сматрамо да су релевантнији стручњаци који су о томе говорили него што су то биле политички мотивисане судије које су, пре него што је почео процес, донеле одлуку о томе шта би требало да се пресуди", нагласио је Додик.
Истакао је да је Извештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године веома јасан.
"Сачинили су га међународни стручњаци у различитим областима, правници, патолози, филозофи, новинари и други који су били укључени и ја им свима захваљујем", навео је Додик, пренела је РТРС.
Извештај о Сребреници од јуче је доступан јавности на интернет страницама Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.
Документи - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Геноцида није било: Објављен дугоочекивани Грајфов извештај о Сребреници на 1.036 страна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала