Креће историјска битка: Утемељени докази о Сребреници против западног наратива о — српском злу

© REUTERS / Dado RuvicОбележавање 21. године злочина у Сребреници 11.07.2016.
Обележавање 21. године злочина у Сребреници 11.07.2016.  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Извештај међународне комисије о Сребреници којим је утврђено да у овом региону у минулом рату није почињен геноцид, могао би снагом изнетих аргумената и доказа да уздрма западни наратив о Сребреници као парадигми зла.
Спољнополитички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић за Спутњик каже да темељно урађен и поткрепљен аргументима овај извештај међународне комисије, који негира геноцид почињен у Сребреници, улази у историјску расправу у којој ће наука морати да одговори на питање шта се заиста дешавало на простору бивше Југославије и какву је улогу у креирању историјске истине имао Хашки трибунал.

Аргументи о Сребреници против западног наратива

Он указује на значај чињенице да ће извештај бити послат институцијама, библиотекама, чланицама Савета безбедности, земљама ЕУ и најважније — властима свих земаља.

„Извештај о Сребреници који демантује званични наратив о геноциду почињен над Бошњацима, улази у историјску расправу која ће трајати једно време. Научници, стручњаци, правници и сви они који се баве дешавањима на простору бивше Југославије, али и улогом Хашког трибунала, као и правдом која је изграђена, сада имају приступ нечему што је темељно и на научни начин аргументовано, чиме се отвара могућност озбиљне расправе. На Западу засад не постоји воља да се ово питање отвори, али временом ће се и то променити.

Демонтажа лобистичких конструкција

Подсећајући да је на Западу ово питање веома непопуларно, Кесић каже да су чланови комисије угледни људи глобалне репутације, који су пристанком на учешће преузели велику одговорност.
Документи - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Геноцида није било: Објављен дугоочекивани Грајфов извештај о Сребреници на 1.036 страна
„На Западу је потпуно незахвално демонтирати конструкције иза којих стоје страна јавност, лобисти и државне институције. Овде постоји једна доза храбрости да ти стручњаци, експерти прихвате да се уопште баве тим питањима и под таквим околностима. Најважније да су они објективно приступили свим питањима и покушали да отворе расправу око неких врло проблематичних ставова Трибунала и делова пресуда које су донете у случају Сребренице. Важно је и да нико није демантовао да се десио злочин. У јавности се користе аргументи да је ово некакво негирање злочина, али то апсолутно није тачно. Реч је о покушају да се развеју нејасноће и дође до помирења између Бошњака и Срба на основу чињеница везаних за ту целу трагедију која се дешавала од 1992. до 1995. године“, каже Кесић.

Хиљаду пута поновити истину

На питање да ли после објављивања мишљења међународне комисије постоји места за дилему да ли је Сребреница заиста злочин без преседана, правно пред Хашким судом окатегорисан као геноцид, или мит који се сваке године изнова геополитички функционализује, новинар и социолог Слободан Рељић каже да смо ми у околностима непрестаног пропагандног бомбардовања овога пута понудили ваљан одговор.

„Овакав приступ у савременој комуникацији зове се проактиван приступ. Када би и другој страни стало до истине, то би могло да се обезбеди неким консолидованим разговором, али како ми живимо у свету у којем је хибридни рат у току, овај извештај иза кога стоји међународна комисија и кредибилни људи, од непроцењивог је значаја.

Некада је, сматра Рељић, било да је сто пута поновљена лаж истина. Данас, каже, истину морате да понављате сто пута па и хиљаде пута да би она била прихваћена и да би заузела своје место у савременим међународним односима.
„У сваком случају, ово је један врло важан чин што се тиче одбране наше позиције. Извештај о Сребреници, као и претходни објављен о Сарајеву, показује да се ми укључујемо у један процес изван кога не можемо да будемо. Наш садашњи приступ тим стварима показује неку врсту буђења.“
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала