Лажне вакцине: Више од 800 људи у Уганди вакцинисано обичном водом

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Најмање 800 особа вакцинисано је лажним вакцинама против ковида 19 које у Уганди продаје група превараната. Власти Уганде известиле су да лажне вакцине у себи садржи мање-више чисту воду. Жртвама преваре препоручили су да се вакцинишу легално и бесплатно.
Што се групе превараната тиче, они су ухапшени крајем јуна, а према документима који су заплењени током њиховог хапшења, закључено је да је најмање 812 особа примило лажне вакцине против вируса корона.
Преварантска криминална група деловала је у главном граду Уганде Кампали, а чиниле су је најмање две медицинске сестре и мушкарац који се представљао као лекар. Медицинске сестре су ухпшене, али је „лекар“ побегао и још увек није ухапшен.
Током хапшења заплењене су бочице с лажним цепивом врло сличне оним које производи „астра зенека“ индијски Институт за серуме. Власти Уганде послале су неколико бочица у Индију на проверу, а заузврат су добили одговор да те бочице нису произведене у Индији и да наведени институт нема никакве везе са сумњивим цепивима који се дилују по Уганди.
Даркнет - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Процветало црно тржиште лажних вакцина, потврда о вакцинацији и негативних тестова
Постојао је тренутак неизвесности једном кад је утврђено да је цепиво лажно јер се није знало што су преваранти убризгавали жртвама у руку. Ипак, након проведене хемијске анализе власти су утврдиле да је реч заправо о води и да је садржај „цепива“ безопасан.
Власти Уганде позвале су жртве да се поновно вакцинишу, али овај пут на легитимним местима и потпуно бесплатно.
Од избијања пандемије новог корона вируса у Уганди је забележено 90.000 случајева заразе и више од 2.400 смртних случајева, међутим, како је у тој земљи тестирање на корона вирус врло слабо, страхује се да је стварно стање знатно горе.
Процес вакцинације становништва у тој земљи одвија се катастрофално споро, чему доприноси и неадекватна достава цепива преко УН-ова програма за дељење вакцина Ковакс који је усмерен према сиромашним земљама света. Читав тај траљави процес проузроковао је огромне редове у центрима за вакцинацију и омогућио преварантима да зараде на људима који се пошто-пото желе вакцинисати и заштитити од опасног вируса, преноси РТ.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала