Орбаново чедо стиже у Београд

© SputnikВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Фудбалери Партизана крећу у поход на пласман у премијерно издање Купа конференција дуелом са словачком екипом Дунајска Стреда, иза које стоји мађарски капитал, усмерен кроз пројекат ширења спортског и мађарског утицаја на околне државе у којима постоји значајан број Мађара.
Премијер Мађарске Виктор Орбан је осведочени велики љубитељ фудбала, не тако давно је био активан и на терену, а чувена је анегдота да је играо фудбал у моменту када је некадашњи председник САД Бил Клинтон хтео да га обавести о почетку НАТО агресије на СР Југославију.
Увидевши значај и снагу фудбала, Орбан је покренуо широк пројекат у ком није жалио средства, с намером да оснажи фудбалске клубове у околним државама где постоји значајна популација мађарске националне мањине.
У Србији је то ТСЦ из Бачке Тополе, у Словенији Мура, у Хрватској Осијек, а у Словачкој – Дунајска Стреда.
Тај град има чак 80 одсто мађарске популације, милиони евра су уложени у клуб, он је последњих година постао важан фактор у домаћем, а има намеру да то учини и на европском нивоу.
Власник клуба је бизнисмен Оскар Вилаги, један од кључних људи у мађарској нафтној корпорацији МОЛ, а у фудбал се укључио 2014. године, а план о изградњи тренинг центра, стадиона и других пратећих садржаја Влада Мађарске је подржала са осам милиона евра.
Дунајска Стреда је изградила академију на 18 хектара, има десет терена за тренинг и једну од најбољих медицинских и фитнес служби у том делу Европе, док је у току изградња новог стадиона вредног 22 милиона евра.
Засад, екипа игра на МОЛ Арени која прима 10.000 гледалаца, а навијачи тврде да их словачка држава спречава да постану шампиони – зато што су Мађари.
Кроз историју су се дешавале и ствари које су задирале у политику – у парламент је ушао захтев да се спречи певање туђих химни на стадионима у Словачкој, што је чест случај са химном Мађарске у Дунајској стреди.
„Ако одете тамо, чућете 9.000 људи како пева мађарску химну. Не мислим да би вам се то свидело“, навео је посланик Душан Тител из Словачке националне партије.
Одговор је стигао и то од власника клуба.
„Певаћемо и плаћаћемо казне!“, навео је Оскар Вилаги.
Дунајска Стреда од 1994. године није знала како изгледа играти у Европи, али је уз капитал стигла и велика сцена у град удаљен 45 километара од Братиславе, а свој пут ка Купу конференција тражиће најпре у Београду, против српског вицешампиона Партизана, од 21.00 на стадиону у Хумској 1.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала