Српска координација: Убијени жетеоци у Старом Грацком били криви јер су Срби

© Канцеларија за КиМПарастос за 14 српских жетелаца убијених на њиви из заседе 23. јула 1999. године
Парастос за 14 српских жетелаца убијених на њиви из заседе 23. јула 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Поводом 22. годишњице од масакра жетелаца у месту Старо Грацко код Липљана, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије наводи да на тој територији влада одсуство поштовања елементарних људских права Срба и „култура“ некажњивости злочина над Србима.
„Дана 23. јула 1999. године, у данима безакоња и системског насиља над Србима које је наступило након доношења Резолуције СБОУН бр. 1244, упркос присуству десетина хиљада припадника међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, албански злочинци - припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, стрељали су на жетелачком пољу а потом масакрирали 14 Срба – мештана села Старо Грацко“, наводи у саопштењу.
Они подсећају да је најмлађа жртва – Новица Јанићијевић, имала само 17 година, а да су жртве биле „криве“ само зато што су биле српске националности и што су сакупљале своју летину.
„Ни за овај, као ни за бројне друге злочине, који су над Србима организовано и систематски извршили припадници такозване Ослободилачке војске Косова, нико није одговарао“, стоји у саопштењу.
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Хашко „изненађење“: Тачи и Весељи одговарају за командовање два страшна злочина против Срба?
Наглашава се да су охрабрени некажњивошћу злочина над Србима, ношени мржњом и нечовечношћу, албански злочинци и екстремисти, оскрнавили и минирали локално гробље на коме су сахрањени убијени српски жетеоци, као и спомен-плочу са именима жртава.
„Подсећајући на овај злочин, Српска координација указује на историјски неуспех Унмика, Кфора, Еулекса и самопроглашених власти у Приштини, да на Косову и Метохији изграде друштво у коме ће постојати елементарна владавина права и поштовање основних људских права за српски народ“, наводи се у саопштењу које је потписао председник Српске координације др Душко Челић.
Парастос жетеоцима у Старом Грацком - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2019
Жетеоци које Србија не сме да заборави: Милован, Момчило, Станимир...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала