Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Шта Русија поручује војним вежбама у Таџикистану – имамо снаге, не брините због Авганистана

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуско-таџикистанске војне вежбе у Таџикистану
Руско-таџикистанске војне вежбе у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Војне вежбе у Таџикистану су сигнал централно-азијским партнерима у контексту ескалације у Авганистану – постоје заједничке снаге које ће решавати задатак одржавања безбедности, изјавио је специјални представник председника Русије за Авганистан Замир Кабулов.
Према његовим речима, последњи догађаји у Авганистану, успеси „Талибана“ (терористичка организација забрањена у Русији) узнемирили су народ у Централној Азији, „који веома директно схвата догађаје, не обраћајући пажњу на детаље као што је то да се талибани баве својим унутрашњим сукобима“.

„Да, они преузимају контролу над тим територијама које контролише влада и то је све. Они не намеравају и до сад нису урадили ништа да пређу границу. Али код народа који памти искуство од пре 20 година, јавља се забринутост... Стога су такве војне вежбе, као прво, генерално корисне за војску... А са друге стране, шаљу сигнале пре свега становништву Централне Азије да је све у реду, имамо снаге. Да, могући су неки забрињавајући моменти, али зато имамо заједничке оружане снаге које ће решавати те задатке“, казао је Кабулов за радио „Ехо Москве“.

Президент Таджикистана Эмомали Рахмон - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Таџикистан: Провера борбене готовости Оружаних снага на целој територији - први пут у историји

Постоје докази – САД сарађивале са терористима

Према речима портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове, постоји довољно чињеница које говоре у прилог томе да су Сједињене Америчке Државе сарађивале са припадницима ДАЕШ-а (терористичка група забрањена у Русији) на северу Авганистана.
„Имали смо много питања о летовима необележених хеликоптера од 2017. године у подручјима активности милитаната ДАЕШ-а, посебно на северу Авганистана... Према информацијама авганистанских извора,посредством тих летелица одредима ДАЕШ-а стизало је појачање, предавано је наоружање, муниција. Са ратишта су одвожени погинули и рањени“, прецизирала је портпаролка.
Бивши припадници покрета Талибан у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Криза у Авганистану
Москва: Север Авганистана постаје ново жариште, групишу се страни терористи
Те информације су, како је казала, више пута обелодањиване и захтевају пажњу међународних структура.
„Таква активност се једноставно није могла реализовати без знања САД и НАТО снага које су у потпуности контролисале ваздушни простор Авганистана“, констатовала је Захарова.
Како је додала, „забележени су прецизни напади Ратног ваздухопловства САД на положаје 'Талибана' (терористичка организација забрањена у Русији) који су се сукобили са ДАЕШ-ом“.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Русија: Имамо доказе о сарадњи Америке и ДАЕШ-а у Авганистану
„Таква домишљатост недвосмислено указује на сарадњу. Сматрамо да постоји довољно тих информација како би се извео закључак о сарадњи САД и милитантима ДАЕШ-а“, констатовала је портпаролка.
Подсетимо, у Авганистану су у току борбе владиних снага са терористима покрета Талибан" који контролишу значајна рурална подручја. Нестабилност је ескалирала након саопштења америчке администрације да ће до 11. септембра напустити ову централноазијску земљу.
Вашингтон и представници покрета „Талибан" су 2020. године у Дохи потписали први мировни споразум после више од 18 година рата. Он предвиђа повлачење страног контигента војске и почетак међуавганистанског дијалога после размене затвореника.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала