Зна ли Безос како је на Земљи – власник Амазона лети у свемир а запослени му раде по 14 сати дневно

© AFP 2023 / Manjunath KiranГлава и основатель интернет-компании Amazon.com Джефф Безос
Глава и основатель интернет-компании Amazon.com Джефф Безос - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Џеф Безос је после кратког путовања у свемир захвалио својим запосленима и муштеријама што су финансирали његов лет, чиме је још више наљутио јавност која га је и раније осуђивала због ове авантуре.
„Желим да захвалим сваком запосленом и свакој муштерији Амазона, јер сте ви платили за све ово”, изјавио је после повратка на Земљу најбогатији човек у Америци и на свету, преноси „Бизнис инсајдер”.
Оснивач „Амазона”, највеће светске онлајн-продавнице, у уторак је са још троје путника отишао на једанаестоминутни лет на границу с космосом. Безос је то представио као научно достигнуће и почетак ере свемирског туризма, којим ће се бавити његова друга компанија, „Блу ориџин”. Ипак, за део јавности он је раскалашни милијардер који је потрошио 5,5 милијарди долара на пустоловину у свемиру док део његових упосленика на Земљи још нема право на синдикат или на паузу за одлазак у тоалет. Прогресивни политичари нападају најимућнијег човека на планети и због тога што његова компанија неколико година није плаћала федерални порез.
„Заборавио је да захвали свим Американцима који вредно раде и плаћају порез да би ова земља функционисала, док ’Амазон’ и он нису платили ништа”, твитовала је демократска сенаторка Елизабет Ворен.
„Овде на Земљи, у најимућнијој држави на свету, половина становника живи од плате до плате, једва се прехрањује и тешко може да се лечи, али хеј, најбогатији људи на свету су у космосу. Да, мислим да је време да милијардери почну да плаћају порез”, казао је левичарски сенатор Берни Сандерс.
Само недељу дана пре Безоса, у космос се винуо и британски милијардер Ричард Брансон, који је такође покренуо посао с космичким туризмом. Они су такмаци у бизнису који клијентима нуди кратак излазак из атмосфере и око три минута бестежинског стања, што је услуга која ће бити доступна само милионерима.
„Амазон” је познат по ниским платама за запослене у складиштима, за које се писало да не могу да се синдикално организују и да често раде и по 14 сати дневно, као и да имају толико посла да не стижу да иду у тоалет.
„Тачно је, радници ’Амазона’ су платили за ово, јер имају мале плате, немају синдикате, раде у нехуманим условима, а достављачи нису имали здравствено осигурање током пандемије”, казала је демократска представница у конгресу Александрија Окасио Кортез, која представља крајње лево крило Демократске странке.
„Њу шепард” је лансиран из Тексаса. Капсула с путницима одвојила се од ракете на висини од око 76 километара и сама наставила пут на висину од око 106 километара. За границу између атмосфере и свемира узима се удаљеност од око сто километара од Земље.
Летелица у власништву „Блу ориџина” у небо је винула Безоса и његовог брата Марка, као и Оливера Димена (18) и Воли Франк (82). Воли Франк је пионирка свемирских истраживања, која се и обучавала за астронаута, али није полетела у свемир све до прекјуче, кад је постала најстарија особа пристигла у свемир.
Глава и основатель интернет-компании Amazon.com Джефф Безос - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Више од 10.000 потписа да се Безосу забрани повратак на Земљу након лета у свемир
Димен је најмлађи путник у космос, син је успешног бизнисмена и платио је карту за лет, али није објављено колико га је коштало остваривање дечачког сна. Зна се да је путник који је првобитно требало да лети са Безосом платио на аукцији 28 милиона долара, али се повукао из нејасних разлога.
То је било прво туристичко путовање „Блу ориџина” и не очекује се да ће остали летови бити толико скупи, мада компанија није објавила цену карата. Брансонова компанија требало би да за таква путовања наплаћује око 250.000 долара, преноси Политика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала