Русија огорчена понашањем Инцка: Судбина БиХ у рукама њених народа

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Пратите нас
Русија је огорчена понашањем високог представника УН за Босну у Херцеговину Валентина Инцка који је наметнуо амандман на кривични закон којим се предвиђа забрана негирања геноцида у Сребреници, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

"Дубоко смо разочарани грубим и потпуно неприхватљивим уплитањем одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка у унутрашње послове ове суверене и независне европске државе. [Његови поступци] нису ништа друго до флагрантна злоупотреба овлашћења из Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру из 1995. године и директно кршење политике коју је одобрио Управни одбор за спровођење мора да би се сва одговорност пренела на босанске стране. Незаконита дејства Валентина Инцка су у супротности са његовим дејтонским мандатом непристрасног и објективног посредника", рекла је Захарова.

Русија као држава-гарант мировног споразума и чланица горенаведеног комитета види у овој одлуци "отворени атак на суверенитет Босне и Херцеговине, њено уставно уређење, и овлашћења органа власти", наставила је Захарова.
"Уверени смо да се промене у законодавству у демократској и правној држави, каква је, несумњиво, Босна и Херцеговина, врше кроз успостављену парламентарну процедуру, а никако потезом пера страног држављанина", додала је она.
Обележавање 21. године злочина у Сребреници 11.07.2016.  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Креће историјска битка: Утемељени докази о Сребреници против западног наратива о — српском злу
По њеним речима, "неодговорнa самовоља" Инцка изазива политичку кризу унутар земље, која је без преседана.
"Под знаком питања се налазе међуетнички дијалог и сва достигнућа послератног периода. Огорчење, чији талас већ расте у БиХ, морамо разумети", додала је она.
Захарова је објаснила да поступци актуелног високог представника не могу имати правне последице, јер улогу парламентарне скупштине БиХ у законском процесу "нико не може ни умањити, ни заменити, нити игнорисати".
"Судбина БиХ се налази искључиво у рукама њених народа. Високи представник се у потпуности и бесповратно дискредитовао", закључила је Захарова.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала