Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Јапанци против Игара – неко ће платити цех

© AP Photo / Fernando VergaraТокио – 2020
Токио – 2020 - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Пратите нас
Да се питају Јапанци, Олимпијске игре не би ни сада биле одржане. Истраживање јавног мњења спроведено свега месец дана пре почетка показало је да се само четвртина испитаника залаже за одржавање, трећина је за ново одлагање, а 40 посто за отказивање.
Проблематично је и што чак девет десетина анкетираних мисли како долазак иностраних спортиста и чланова стручних штабова повећава ризик од ширења вируса.

Око 40 одсто Јапанаца за отказивање ОИ

Близу десет хиљада волонтера због тога је повукло своје пријаве. Антиолимпијско расположење уочљиво је на сваком кораку, што може скупо коштати премијера Сугу на предстојећим октобарским изборима. Популарност владајуће странке континуално опада.
Највише му замерају што је закаснио са вакцинацијом, а онда под притиском Међународног олимпијског комитета, упркос мишљењу већине грађана, дозволио да се Игре уприличе овог лета.
Ипак, кључни притисак дошао је од политичара. Уз Комитет, оглашавали су се и амерички председник Џо Бајден, те званичници ЕУ Урсула фон дер Лајен и Шарл Мишел, јавно и снажно подржавајући став јапанског премијера.

Колика је корист, а колика штета

Олимпијске игре су и велики бизнис. Према калкулацији професора Кацухира Мијамота померање за годину дана могло би на крају коштати Јапан око 6 милијарди долара, рачунајући ту и трошкове одржавања неискоришћених објеката, док би отказивање коштало преко 40 милијарди.
Поређења ради, скоро половина чланица УН има мањи номинални годишњи бруто друштвени производ. Део трошкова морале би покрити моћне осигуравајуће компаније.
На интересе спонзора и крупног капитала надовезао се и закључак са последњег самита Г7. У саопштењу први закључак гласи: окончати пандемију и припремити се за будућност. Игре морају бити одржане и због новца који се око њих врти, али и због тога што би њихово отказивање представљало лошу политичку поруку.

А да је Трамп победио…

Да је којим случајем на америчким председничким изборима победио Доналд Трамп, питање је да ли би Игара уопште било!? Овако, са Бајденом, неопходно је променити контекст, инсистирати на оптимизму, доказивати како је крај ванредног стања близу, те да се живот враћа у нормалу. Без обзира што се вирус враћа, а слике из појединих држава подсећају на ситуацију из јула 2020. године. На Индијском потконтиненту чак је и горе него пре дванаест месеци.
Игре се одржавају без обзира што се томе противи убедљива већина грађана. Што је још један показатељ кризе демократије. У Јапану, због тога ће, највероватније, цех платити премијер Јошихиде Суга.
А што се света тиче, тешко да ће се због тога било ко узбудити. Интереси да се Олимпијске игре одрже нису само спортског карактера, има ту и бизниса и политике. Одлука је донета, реализација подразумева и неке жртве. Макар та жртва био и председник владе треће највеће економије на свету.
Прославa у Пекингу поводом обележавања 70 година од оснивања НР Кине  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Олимпијске игре у Токију
Светски центри моћи упрли очи у Токио: Неопходно је одговорити Кини
Тијана Богдановић са бронзаном медаљом на Олимпијским играма у Токију - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Олимпијске игре у Токију
Један дан, две медаље – и три прста! /видео/
Руски тенисер Данил Медведев у првом колу Олимпијских игара у Токију - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Олимпијске игре у Токију
Медведев: Мислио сам да ћу умрети; Ђоковић: Не разумем зашто то раде
Зоран Терзић, селектор женске одбојкашке репрезентације Србије. - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Олимпијске игре у Токију
Терзић за Спутњик: Некада помислим – чиме смо то заслужили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала