Кон: Ситуација ће се погоршавати у наредних месец дана

© REUTERS / ZORAN ZESTICКовид
Ковид  - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Предраг Кон изјавио је данас да у „Србији имамо ситуацију која ће се погоршавати“, као и да је то назустављив процес у наредних неколико недеља, па чак и до месец дана.
„Видећемо докле ће то ићи, али је суштина у томе да се стално тражи неки баланс“, рекао је Кон.
Он је навео да неће бити потпуног затварања, као и да је уз постојање вакцине то потпуно бесмислено.
„Постаје рационално размишљати да се окупљају они који су заштићени, уз вакцину, тест или потврду о прележаној болести. Рационално је размишљати и јер они који желе да раде, угоститељи рецимо, морају да раде, морају да буду заштићени и да својим примером покажу шта од гостију очекују. Али ту постоји етичка дилема коју можемо да решимо. Ми не можемо да се понашамо више као да нема вакцине. Кад је није било, затворите све и то је то. Али сада имамо вакцину и ово је ситуација која тражи озбиљно разматрање“, рекао је др Кон за ТВ Прва.
Додао је и да „велики део света прибегава нечему што личи на позитивну дискриминацију“.
„Јасно је да то онда задире у права и аутоматски се поставља питање да ли су такве мере, које чујемо из разних земаља, да ли су у складу са правима. Али што се тиче етике јавног здравља, чувања здравља људи, епидемиолошки је то на месту. Ви одвајате они који су угрожени и осетљиви, невакцинисане, од оних који су заштићени“, казао је члан Кризног штаба.
Он је констатовао да корона вирус неће нестати, већ ће опстати и мењаће се и том смислу је вакцинација интервентна мера у домену заштите јавног здравља, а да су етички принципи чувања јавног здравља понекада у сукобу са општим принципима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала