Упркос расколу са Васељенском патријаршијом, Руска црква још јача и богатија за нову парохију

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион
Председник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Пратите нас
Поступци васељенског патријарха Вартоломеја, који су довели до раскола православља у свету, у данашње време представљају главни изазов за Руску православну цркву, изјавио је председник Одељења за спољне црквене везе московске патријаршије, митрополит Иларион.
„Главни изазов са којима се сада суочавамо су антиканонске, расколничке акције васељенског патријарха Вартоломеја. То је оно са чиме смо се суочили 2018. године, оно што је поделило целу православну цркву. Тај раскол се продубљује због поступака васељенског патријарха. Наравно, морали смо да реагујемо на то. Прекинули смо контакте са васељенским патријархом. То је велика трагедија“, рекао је владика за телевизију „Русија 24“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
„Исто се дешава и са СПЦ“: Лавров о утицају Америке на разједињавање православних цркава
Митрополит је истакао да се, упркос том расколу, у РПЦ и даље моле за патријарха Вартоломеја и друге јерархе који су подржали тај раскол. Истакао је да РПЦ није изгубила ниједну парохију, а њено свештенство је „солидарно и једногласно и у Русији, и у Белорусији, Украјини, Молдавији и у другим земљама које су део јединственог канонског простора цркве“.

„Нисмо изгубили ниједну парохију, осим оних које су украјински расколници насилно заузели. Тамо је већ изграђен велики број нових парохија. Не тако давно наша црква је постала већа за још једну структуру – Архиепископију западноевропских парохија која је дуго била део Васељенске патријаршије“, рекао је владика.

Према његовом мишљењу, главни задатак цркве данас је јачање јединства, а главни задатак Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије је да „штити наше свете границе и спречи посезање за наслеђем које се формирало вековима“.
Православље у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Да ли се спрема „украјински сценарио“ за православну цркву у Белорусији
„Нисмо га ми стварали и није на нама да га уништавамо. А то што се дешава ван наше цркве, то ће остати на савести људи који то чине. Тим делима су се овде већ обрукали“, поручио је Иларион.
Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Сједињене Америчке Државе управљају Цариградском патријаршијом, а такође сносе одговорност за стварање расколничке црквене структуре у Украјини.
Подсетимо, „нова црква“ у Украјини образована је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру 2018. године, након спајања две неканонске црквене структуре које делују у Украјини. За поглавара нове аутокефалне цркве изабран је митрополит Епифаниј Думенко. Канонска Украјинска православна црква одбила је да учествује на том скупу, а Руска православна црква је саопштила да је канонски значај „сабора“ у Кијеву ништаван.
Цариградски патријарх Вартоломеј је убрзо предао Кијеву томос о аутокефалности „нове цркве“.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала