Украјина одбила предлог "Гаспрома": Не жели руски гас

© AFP 2023 / Sergey BobokГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Пратите нас
Предлог „Гаспрома“ који је очување транзита гаса преко Украјине повезао са испорукама руског гаса Кијеву, није неприхватљив, саопштио је председник борда директора „Нафтогас Украјина“ Јуриј Витренко.
Алексеј Милер, топ менаџер "Гаспрома", изрази је спремност компаније да повећа транзит гаса преко Украјине, ако то за њу буде економски исплативо.
По мишљењу Витренка, Русија овим предлогом показује да жели да се директно са Украјином договара о овом питању. Наводно, руски лидер Владимир Путин желео је да разговара са Украјином, не само о транзиту, већ и о извозу гаса. Директор "Нафтогаса" је у томе видео наметање Кијеву "надуваних цена" за гас.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Москва о намери Кијева да постане „гасни хаб“ Европе: Пусте жеље
"Резултат тога било је да смо за руски гас просечно плаћали пет милијарди долара више, него што смо добијали за транзит", објаснио је Витренко.
Он је додао да Украјина не жели да, ако остане транзитер, додатно плаћа Русији за гас, пошто на увоз троши мање, него што добија за транзит. Он није навео тачну количину гаса коју Кијев сада купује из Европе, а колико је раније куповао од "Гаспрома".
"Украјина је сада у плусу, уплаћујемо новац у државни буџет. Није нам потребан споразум којим би новац из Украјине ишао у Русију", закључио је он.
Витренко је одбацио гаранције Москве за наставак транзита у наредних 10 година, пошто јој Кијев "не може да верује".
Украјина је 2015. године обуставила куповину руског гаса и почела да купује из европских земаља.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала