„Лош знак за Русију“: Где је нестала најцењенија руска икона Богородице Казањске

© Sputnik / Игорь Руссак / Уђи у базу фотографијаИкона Богородице Казањске је најзначајнија икона у Руској православној цркви
Икона Богородице Казањске је најзначајнија икона у Руској православној цркви - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Пратите нас
Православни верници су 21. јула обележили дан Богородице Казањске, најзначајније иконе у Руској православној цркви. Историја ове чудотворне иконе обавијена је велом тајне. Она се магично појавила након пожара у Казању 1579. године, а после триста година је на необичан начин нестала. Питање је, где се сада налази ова реликвија?
Крађа током ноћи
„Лопови!“, зачуо се крик у Богородичином манастиру у ноћи 29. јуна 1904. године. Монахиње су у почетку помислиле да је у питању шала, али су после у подруму пронашле стражара који је био везан. Провалници су му претили оружјем, одузели кључ и ушли у храм.
У овом манастиру се чувала једна од најзначајнијих православних светиња – икона Богородице Казањске. У то време је она била изложена како би се пред њом молили верници. Десетине хиљада ходочасника су јој се поклањали, а икону је чувало око сто полицајаца.
Сви становници Казања су били ужаснути: Богородица је нестала! Читав град се питао како је то могло да се догоди. Говорило се о неком младићу који је данима, пре него што је икона нестала, стајао испред ње.
Полиција је ухапсила Ананија Комова и Вартоломеја Стојана. Деветнаестогодишња Евгенија Кучерова, ћерка жене са којом је Стојан живео, рекла је да га је видела како сече великим ножем икону Исуса Христа, а Комов – икону Богородице.
У криминалним круговима Казања су их знали као мале лопове. Шта се догодило па су кренули у овако велику крађу? Кучерова је стално мењала изјаве, а недоследност у изјавама је имао и Стојан. Он је тврдио да је спалио икону, а затим је изјавио да ју је продао староверцима који су много плаћали староруске иконе.
Без обзира на низ непоклапања, прихваћена је верзија да је икона уништена. Истрагу је контролисао император Николај II.
© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаКазањско-Богородичин манастир, град Казањ
Казањско-Богородичин манастир, град Казањ - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Казањско-Богородичин манастир, град Казањ
Популарне верзије
Комов и Стојан су осуђени за крађу. Међутим, становници Казања у то нису поверовали.
„Многи су овај догађај сматрали најавом за неповољне догађаје који су затим и уследили. Овај догађај је утицао на руско друштво. Постало је могуће оно што до скора није било замисливо: подићи руку на икону“, наводи директор Просветни комитет Руске православне цркве протојереј Максим Козлов.
Према популарној народној легенди, игуманија Богородичиног манастира је знала да неко жели да украде икону, па је током ноћи оригиналну икону заменила копијом.
Према другој легенди, икона је била код Аграфене Шамове, удовице великог казанског трговца, која је организовала крађу. Познато је да су староверци почетком прошлог века сакупљали иконе, могуће је да је Шамова сакрила и Богородицу.
Полиција није потврдила ову верзију, али је није ни оповргла. Казанска икона се спомиње и у полицијском извештају из 1917. године, што је одушевило неке истраживаче у нади да ће је пронаћи.
Оригинал или копија
Током 1917. године догодила се велика крађа светиња у Москви. Украден је оков Казањске иконе који се налазио у истоименој цркви на Црвеном тргу. То је оков из 1612. године. Икона из Казања је била знамење народне војске на челу са Мињиним и Пожарским, зато су верници ослобађање Москве приписивали Богородици. Неки научници сматрају да она уопште није ни одлазила из руске престонице, већ да је у Санкт Петербург послата копија.
„Нису спровођене никакве експертизе, тако да је тешко рећи где је био оригинал, а где копија“, наводи црквени историчар, јереј Александар Шелкачев.
Научници су још више били збуњени кад су сазнали да московска икона није била једина. Оригинал је пронађен у Казању 1579. године после страшног пожара. Цар Иван Грозни је на месту где је икона пронађена наредио да се сагради Богородичин манастир и направе две копије.
Прва је чувана на Црвеном тргу, а друга на царском двору. Пред иконом се свако јутро молила жена Ивана V Прасковја Фјодоровна. Млађи брат цара, Петар I, је после десет година икону однео у Санкт Петербург и од тада се она налазила у Казањском сабору.
Да ли је могуће да се тамо не налази копија? Познато је да се пред одлучујућом битком Северне војске Петар молио испред оригиналне иконе у Казању, а после Полтавске битке 1709. године пренео ју је у Санкт Петербург .
Новојерусалимски манастир Руске православне цркве након потпуне рестаурације у граду Истри, Москва. - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Рано хришћанство на територији Русије: Који народ је први прихватио Исуса Христа
Траг Ватикана
Постоји и друга верзија приче. Руска православна црква (РПЦ) у иностранству је 1960. године (формирали су је свештеници који су бежали од бољшевика) сазнала о неком колекционару који има стару Казањску икону Богородице. Она је по много чему личила на оригиналну. Колекционар је тврдио да су икону у Европу донели сарадници генерала Врангела. Свештеници су покушали да је откупе, али нису успели.
Након 40 година ова прича доживљава наставак. Римски папа Јован Павле II је желео да икону Богородице Казањске преда Руској православној цркви, коју је од 1933. године чувао. Није познато како је дошао до иконе, а верници су се надали да је оригинал пронађен.
Током 2004. године икона је враћена у Русију.
Владимировска црква у Бикову - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Упознајте најнеобичнију цркву у Подмосковљу /фото/
Нада да је икона сачувана
„Експерти не тврде да је икона уништена. Међутим, рукописи у којима се описује оригинал показују да се, вероватно, оригинал није сачувао“, изјавио је начелник одељења за експертизе музеја историје уметности Андреја Рубљова, Жана Белик.
Она је указала на чињеницу да је тешко сакрити реликвију таквог нивоа и да би се она одавно појавила.
„Људи желе да сматрају да икона није нестала, већ да је на чудесан начин сачувана. Они не верују да је неко могао тек тако да је спали“, сматра Белик.
Управо су тајне и нагађања око нестанка Казањске иконе учиниле да она постане толико популарна међу православним верницима. Данас се она сматра једном од најпоштованијих икона међу верницима који се надају да ће је некада поново видети.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала