Папрено поскупљење аутомобилских гума до краја године у целом свету

CC BY 2.0 / Wikipedia / Аутомобилске гуме јапанске компаније за производњу гума "Тојо"
Аутомобилске гуме јапанске компаније за производњу гума Тојо  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Пратите нас
У последње време дошло је до значајних повећања цена у целом ланцу производње и снабдевања аутомобилских пнеуматика.
Још пре неколико месеци медији су писали да свету предстоји период у коме ће цене аутомобилских гума знатно порасти, као последица смртоносне болести која напада засаде каучука, основне сировине за производњу аутомобилских пнеуматика.
Тржишни трендови сада указују на то да се сасвим сигурно могу очекивати значајна повећања цена гума за аутомобиле и комерцијална возила, будући да је у последње време дошло је до значајних повећања цена у целом ланцу производње и снабдевања.
Аутомобилска гума - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2021
Гуме за аутомобиле добијају нове ознаке /видео/
Трошкови производње природне гуме у првој половини 2021. били су у просеку за 57 посто већи од прошлогодишњих. Раст цена нафте утицао је и на цену синтетичке гуме, која је у првих шест месеци била 66 одсто изнад просека из 2020. године.
И цена електричне енергије је порасла за 154 одсто, што је посебно важно за државе у којима се гуме производе. Такође, за више од 200 одсто порасле су и накнаде за превоз терета у контејнерском бродском транспорту, преноси „Индекс“.
До раста цена гума у Европи ове године је већ дошло, а у целом систему произвођач – трговац мало су смањене марже и тако је избегнут већи раст цена. Ипак, у другој половини године се може очекивати да ће гуме бити много скупље, преноси „Телеграф“.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала