Бугарски европосланик: Дрзак план Заева да Бугаре упише у македонски устав пред улазак у ЕУ

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Европосланик из Бугарске и заменик председника партије ВМРО БНД Ангел Џамбазски прокоментарисао је изјаву македонског премијера Зорана Заева у вези са могућношћу да се Бугари унесу у Устав Северне Македоније.
Прошле недеље је бугарски министар спољних послова Светлан Стоев изразио наду да ће Бугари који живе у суседној држави бити укључени у македонски устав равноправно са Србима, Албанцима и другим националностима. Данас је македонски премијер прокоментарисао ову могућност. Према речима Заева, такве промене у уставу врше се непосредно пред улазак у Европску унију. Он је приметио да су и Хрватска и Црна Гора већ изразиле такву жељу.
Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Заев: Како су сви остали људи настали од мајмуна, само ми од Бугара?
„Током приступања Европској унији отвара се устав, јер је неопходно изменити заједнички део са државама-чланицама ЕУ, а затим се у њега уносе мање етничке групе које су присутне и живе у нашој земљи, али нису укључене у устав. Ми немамо предрасуде. Ако неко жели да то учинимо колико сутра, ми то не можемо да учинимо, чак и кад бисмо то желели. Немамо две трећине (дела становништва), али то није ни неопходно, али ми о томе отворено говоримо, јер ће и Бугари, и Хрвати, и Црногорци, и Египћани и друге етничке групе бити укључени у наш устав уочи приступања“, објаснио је Заев.
Овај одговор македонског премијера изазвао је огорчење бугарског политичара. Џамбазки га је назвао дрским, а обећање да ће Бугаре ставити у устав – јефтином манипулацијом. Он је позвао Бугарску да не попусти пред Скопљем и не подржи почетак преговора са ЕУ у замену за гаранцију да ће Бугари бити укључени у устав.
„Отворен је још један пијачни дан, али у овом случају тргује се и ставља огромна цена на појаву која у демократским земљама уопште не би смела да буде доведена у питање ─ наиме: једнака права за Бугаре који живе у Северној Македонији. Ништа ново, све исти стари трикови Коминтерне, исти, попут Титових, покушаји варања“, написао је Џамбазки на свом налогу на Фејсбуку.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Бугарска упутила протест Скопљу: Неприхватљиво звати Бугаре „татарским фашистима“
Подсећамо, бугарска странка ВМРО БНД одликује оштром реториком на рачун Северне Македоније, а посебно у вези са питањем приступања Европској унији. У странци су више пута наглашавали да подржавају приступање својих суседа ЕУ, али тек када Скопље почне да испуњава захтеве Бугарске: да не претендује на присуство македонске мањине у Бугарској, не присваја историју Бугарске и да призна бугарско порекло македонске нације и језика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала