Донета одлука: Српска од сутра у бојкоту, одбачен Инцков закон /видео/

© SputnikПалата Републике у РС, Бања Лука
Палата Републике у РС, Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Од сутра представници Републике Српске не учествују у раду заједничких институција БиХ, поручено је на конференцији за новинаре након одржаног састанка председника свих парламентарних странака са седиштем у Републици Српској поводом најновије одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка у вези са изменама Кривичног закона у БиХ.
Седницу је сазвао председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је истакао да је на састанку расправа била веома конструктивна и да је донесено неколико заједничких закључака.
Један од њих је да српски представници у заједничким институцијама неће учествовати у раду и неће доносити никакве одлуке док се "питање наметања од стране високог представника не реши".
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да високи представник нема легитимитет и да РС неће прихватити ни једну више одлуку.
"Од овог тренутка политички представници из Републике Српске неће учествовати у раду три највећа тела у заједничким институцијама, (оба парламентарна дома, Председништво БиХ и Савет министара), док се не види како да одбацимо наметнута решења", нагласио је Додик.
Један од закључака састанка је и да у процедуру биду упућене измене два закона.
Бранислав Бореновић, лидер ПДП, рекао је да то значи да неће бити доношене одлуке у тим институцијама до даљег, односно док се не реши питање наметнутог закона.
Мирко Шаровић, председник СДС, рекао је да су сви сагласни да се више никада неће прихватити било која одлука високог представника.
Илустрација - застава Босне - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Српска улази у бојкот: Крај БиХ какву познајемо?
Подсетимо, високи представник у Босни и Херцеговини, Валентин Инцко донео је одлуку којом, позивајући се на Бонска овлашћења, намеће измене Кривичног закона БиХ којима се предвиђа кажњавање негирања геноцида и величања ратних злочинаца.
О томе шта су могући сценарији у БиХ, да ли је Инцково „закуцавање“ испровоцирано извештајем Независне комисије о Сребреници, који оцењује да злочин који се догодио није био геноцид, или је одговор на руско-кинески нацрт резолуције о високом представнику, за Спутњик говоре дипломата у пензији Зоран Миливојевић, политички аналитичар из Бањалуке Војислав Савић и професор Срђан Перишић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала