Јапанска амбасада негодује због Курила: Потези Москве не доприносе развоју односа

© Sputnik / Александр ЛыскинКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Јапанска страна је на састанку амбасадора Тојохиса Кодзукија са замеником шефа руске дипломатије Игором Моргуловим истакла да потези Москве не доприносе развоју билатералних односа, саопштила је амбасада Јапана у Москви.

„Јапанска страна је указала на то бројне акције руске стране не иду у прилог развоју јапанско-руских односа од обостраног интереса. Такође је од руске стране захтевала да предузме конструктивне мере ради унапређења преговора о закључењу мировног споразума, укључујући заједничке економске активности у циљу развијања односа двеју земаља“, наводи се у саопштењу амбасаде.

Раније је Министарство спољних послова Русије позвало амбасадора Јапана у Русији Тојохиса Кодзукија и изразило му протест због непријатељских поступака Токија у контексту територијалних претензија Јапана према Русији.
Обала Охотског мора на острву Кунашир Курилског архипелага - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Премијер може да посети који хоће руски регион: Кремљ подсетио Јапан чији су Курили
Претходно је стални заменик министра спољних послова Јапана Такео Мори позвао амбасадора Русије Михаила Галузина у МИП због посете премијера Русије Михаила Мишустина Јужним Курилима и изразио му протест због тог путовања. Галузин је саопштио новинарима да Русија неће прихватити протест јапанске стране због посете руског премијера Курилима.

Спор око Курила

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала