Прве реакције на одлуку Српске: Огласили се Комшић и Изетбеговић

© AP Photo / Amel EmricЗастава БиХ
Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Пратите нас
Одлуку лидера странака са седиштем у Републици Српској да бојкотују рад у институцијама БиХ прокоментарисали су председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и председник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић, оценивши да тај бојкот неће дуго трајати.
„Разумем тешке емоције које су запљуснуле блок политичких странака из РС-а, јер су неке од њихових темељних идеја доживеле пораз“, рекао је Комшић и додао:
„Ко губи има право да се љути. Одљутиће се, пре или касније. Биће то уреду“.
Жељко Комшић - Sputnik Србија
Жељко Комшић
Председавајући Председништва БиХ
Изетбеговић је навео да је одлука о бојкоту донета седам дана пре почетка августа, када је време колективних годишњих одмора државних органа власти, пренео је портал „Кликс“.
Палата Републике у РС, Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Донета одлука: Српска од сутра у бојкоту, одбачен Инцков закон /видео/
„Вероватно ће да тактизирају да виде да ли могу нешто да добију у наредних 40 дана, а онда ће се у септембру све наставити… Једно време ће да праве кризу и онда ће да одустану, јер нису у праву“, казао је Изетбеговић.
Потом је упитао које је то право угрожено српским представницима.
„Право да негирају геноцид, право да славе ратне злочинце, право на један апартхејд који живимо у РС. У РС имамо 20 одсто несрба, а само је три посто на руководећим функцијама. У РС је Бошњацима забрањен босански језик, у РС се освештавају, дакле имају српске славе православне, државне институције, школе. Они мисле да су угрожени?“, рекао је Изетбеговић.
Подсетимо, високи представник у Босни и Херцеговини, Валентин Инцко донео је одлуку којом, позивајући се на Бонска овлашћења, намеће измене Кривичног закона БиХ којима се предвиђа кажњавање негирања геноцида и величања ратних злочинаца.
Инцкова одлука била је и тема ванредног издања емисије Спутњик интервју.
О томе шта су могући сценарији у БиХ, да ли је Инцково „закуцавање“ испровоцирано извештајем Независне комисије о Сребреници, који оцењује да злочин који се догодио није био геноцид, или је одговор на руско-кинески нацрт резолуције о високом представнику, за Спутњик говоре дипломата у пензији Зоран Миливојевић, политички аналитичар из Бањалуке Војислав Савић и професор Срђан Перишић:
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала