У Тунису полицијски час, Американци упозорили председника

© AP Photo / Riadh DridiСлавље партије Енада у Тунису после парламентарних избора
Славље партије Енада у Тунису после парламентарних избора - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите нас
Председник Туниса Каис Саид донео је одлуку о забрани кретања људи и возила од 19 часова до 6 сати ујутру, која ће трајати до 27. августа.
Уредба укључује и забрану кретања између градова у Тунису и по истеку полицијског часа, осим када је реч о испуњавању основних потреба и у хитним здравственим случајевима.
Како је саопштено из председништва Туниса на Фејсбуку, биће дозвољено кретање само у за хитне здравствене случајеве и ноћне раднике.
Саид је забранио и окупљање више од три особе на улицама и трговима. Он је такође у видеу поручио онима који његове најновије одлуке описују као државни удар да „обнове уставне лекције“. Нагласио је да су његове одлуке у складу с чланом 80. Устава Туниса.
Протести у Тунису - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Председник Туниса сменио премијера после насилних протеста
Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом, славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно синоћ објављена одлука председника.

Политичке странке оптужују председника за пуч

Главне политичке странке у Тунису оптужиле су председника да је извео пуч након што је разрешио премијера Хикема Мешишија и суспендовао парламент, међутим Каис узвраћа да је деловао у складу са Уставом.
Његов потез уследио је у недељу након масовних, насилних протеста поводом поступања владе током епидемије корона вируса и због економских и социјалних потешкоћа, преноси Ројтерс. Касно синоћ разрешени премијер Хикем изјавио је да ће своја овлашћења предати ономе кога одреди председник Саид.
Председник Туниса Каис Саид поручио је онима који критикују његове најновије одлуке о распуштању парламента и смени премијера да „обнове лекције из уставног права“ истичући да је одлуке доносио држећи се члана 80. Устава Туниса, преноси Танјуг.
Велике демонстрације у Тунису  - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Све драматичније у Тунису: Војска опколила и блокирала парламент /видео/

САД позвале председника да се држи демократских начела

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном с туниским председником Саиедом и сугерисао му да „пригрли демократска начела и људска права“, објавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс. Блинкен је „председника Саиеда позвао да задржи отворени дијалог са свим политичким супарницима и туниским народом, напоменувши да ће САД да настави да надзире ситуацију и остане ангажован“, рекао је Прајс.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала