Вучићева порука о кризи у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Београд обавештен и да прати дешавања у Босни и Херцеговини уз поруку да Србија не може да остави Републику Српску без подршке у економском и сваком другом погледу, као и да ће изаћи са предлогом како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.
Вучић је тако одговорио на питање новинара о тензичној ситуацији у Босни и Херцеговини након што су представници Републике Српске напустили институције БиХ због иницијативе одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да се у кривични закон у тој земљи уведе забрана и кажњавање негирања геноцида.
Вучић је рекао да Београд са пажњом прати догађаје и у Сарајеву и Бањалуци уз оцену да наметање и октроисање одлука споља никада није могло да донесе добре резултате.
''Не улазим у све мере и контрамере, то се дешава у другој земљи, али смо обавештени и пратимо све, а оно што је извесно је да не можемо да оставимо Републику Српску у економском и било ком другом погледу без подршке Србије'', поручио је Вучић на пред конференцији у Палати Србија.
На констатацију новинара да су све оштрији тонови у Сарајеву и да се очекује највеће заоштравање односа у БиХ од завршетка грађанског рата и питање да ли се може избећи озбиљнији сукоб, Вучић је рекао да се ''''плаши да атмосфера јесте најтежа и најузаврелија од окончања рата и потписивања Дејтонског мировног споразума.
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2020
Скандалозан потез Сарајева: Доказали да Босна не функционише и да чекају Америку и рушење Дејтона
''Надам се да сви разумеју да су мир и стабилност приоритет и да морамо да размишљамо о економији и о томе како да живимо заједно'', казао је Вучић.
Додао је и да је ће изаћи са конкретним предлозима како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.
''Поновићу то, иако сам видео да су многи нападали, да морамо да покушамо да са њима изградимо братске односе у будућности. Нисам сигуран да су све изјаве њихових лидера из Сарајева од велике помоћи, али то је већ друга ствар'', рекао је Вучић.
Навео је да народи морају да у одређеним тренуцима доносе важне историјске одлуке које, како каже, не морају увек да се допадају политичарима.
Вучић је најавио да ће 4.августа у Бусијама бити обележена годишњица прогона српског живља и, како је рекао, највећег етничког чишћења после Другог светског рата у Европи, као и да ће тог дана имати сусрет са руководством Републике Српске и да ће са њима о свему разговарати.
Вучић је поново апеловао на мир у БиХ, уз оцену да је ситуација у тој земљи "много озбиљна" и било какви сукоби не би донели ништа добро никоме, и поручио - ако у томе не успемо бићем криви и једни и други.

Стуација у БиХ озбиљна

Вучић је н кометаришући изјаву лидера СДА Бакра Изетбеговића, да званичници Републике Српске не бојкотују институције БиХ, већ су желели раније да оду на годишњи одмор, рекао да се увек плаши када се у овако важном послу, како каже, суочите са нечим што се назива "неподношљива лакоћа неодговорости.
"И ако то суштински или цинично називате годишњим одмором, онда је најбоље да немам коментар. Плашим се да је ситуација много озбиљнија", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.
Председник је онима који, како је истакао, говоре да Срби и Република Српска губе, поручио да "никада није добио и победио онај коме је странац помагао у наметању одлука о Србима.
Става је да Бошњаци, Хрвати и Срби треба сами да доносе одлуке у БиХ о томе како даље и како да нам свима буде боље.
Застава - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Последњи конзул у Босни: Запад не испушта кључ „протектората“, али реч имају и Русија и Кина
"Нама је мир не само делотворан и блогородан, већ је и услов сваког напретка. Србија је успела да од земље губитника постане земља међу најбољима у Европи. Ко ће да инвестира у фабрике, ако немамо мир. Ко ће да добије сукобом", упитао је Вучић.
Онима који у БиХ негују реторику сукоба поручио је и да се нада да ће, када о томе размишљају, мислити и о томе да то неће погодити неког другог, већ сваког од нас.
"Зато ја апелујем на мир да у наредних пет десет година успоставимо најпре пријатељшке, а онда братске односе са Бошњацима, јер ако те не учинимо бићемо криви и једни и други'', навео је Вучић.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала