У чему је тајна сирћета и соде бикарбоне

Сода бикарбона
Сода бикарбона - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Све више људи избацује јаке хемикалије из свакодневне рутине чишћења, а уместо тога окрећу се природним производима, попут соде бикарбоне и сирћета.
У чему је тајна њихове ефикасности? Хемичарка Меј Ниман са Универзитета у Орегону каже да су ове супстанце буквално на супротним крајевима pH скале.

„Ако приликом чишћења користите соду бикарбону и сирће, заправо манипулишете молекулима на врло сложен начин“, каже Ниманова. Стручњак наглашава да је бикарбонат „супротан“ сирћету: ниво киселости ових супстанци је 9, односно 2. Поређења ради, чиста вода има pH 7.

Иако су обе супстанце једнако безбедне за нашу кожу, способне су да растворе органске материје. Сода бикарбона не раствара само једињења попут прљавштине или масти, већ делује и као благи абразив. Сирће, с друге стране, уништава минерале који се таложе на површини судопера и славине, пише „Лајв сајнес“.
Ове супстанце веома добро сарађују. Киселина разграђује бикарбонат, ослобађајући гас угљен-диоксида који заузврат доноси прљавштину на површину. Међутим, никада их не бисте требали мешати у једнаким количинама, упозорава стручњак, јер ће у овом случају смеша изгубити својства чишћења.
Мандарине , ананас и поморанџе - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2017
Решите се пестицида са воћа и поврћа помоћу једног састојка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала