Хрвати спојили Пељешки мост, шта ће бити са Неумом /видео/

© Фото / screenshot/Hrvatske CesteПељешки мост изградња
Пељешки мост изградња - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Пуштање у промет синоћ спојеног Пељешког моста неће отежати живот и туризам овог јединог босанскохерцеговачког градића на обали Јадрана, рекао је у четвртак начелник Неума Драган Јурковић у изјави за медије у БиХ.
До југа Хрватске сад се путује кроз неумски коридор, два пута пролази граница с БиХ, а спајањем Пељешкога моста и његовим пуштањем у промет у пролеће следеће године то ће се избећи, те ће се уштедети чак два сата.
У Неуму процењују да би штету могли имати једино трговци и угоститељски објекти који су се налазили уз ову магистралу, док ће се растеретити промет који током лета представља огроман проблем житељима и туристима.
„Ту је двојак утицај. Прво економски, који ће се делимично осетити понајпре на делу магистрале, везано уз угоститељске и продајне објекте. Но Неум јако пуно добија с пуштањем моста у промет како би се растеретио транзитни промет“, рекао је Јурковић.
Додао је како је за овај градић најважније повезивање с унутрашњости Босне и Херцеговине брзим путем који води преко Стоца, преноси Јутарњи лист.
„За нас је важније да ће до краја године бити завршена деоница од Стоца до Неума, која ће отворити Неум до унутрашњости БиХ. Нама је циљ да сезона у Неуму траје 180 дана и мислим да ћемо успети то остварити“, рекао је начелник Јурковић.
Изградња Пељешког моста - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
„Остварење дуго жељеног сна“: Хрватска се вечерас коначно спаја
Упитан око уласка бродова у Неумски акваториј, он је истакнуо како се након градње Пељешкога моста ништа неће променити. Због дубине газа већи бродови ионако не могу упловити тамо. Истакнуо је да се људи и власт у Неуму противе изградњи луке, коју заговара дио бошњачких политичара који су и оспоравали изградњу Пељешкога моста.
„Ми не желимо, нити ћемо допустити изградњу луке. Базирали смо се на туризам. Лука и туризам не иду заједно“, рекао је начелник.
Подсетимо, синоћ је подизањем последњег, 165. сегмента челичне распонске конструкције Пељешки мост потпуно спојен и протеже се од Комарне на копненој страни, до Бријесте на Пељешцу.
Поводом тога, Хрватске цесте су јутрос објавиле спектакуларан видео подизања моста, али и догађања синоћ на самоме мосту који ће коначно спојити Хрватску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала