Каква је веза Кока-коле и кокаина

CC0 / / Кока-кола
Кока-кола - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Када је изумљена и пласирана на тржиште као лек, Кока-кола је садржала кокаин. А то je био састојак који се крајем 19. века регуларно користио у медицини.
„Историја Кока-коле добро је документована. Изумео ју је 1885. године Џон Пембертон, aпотекар из Атланте који је осмислио оригиналну формулу. Пембертонов рецепт је првобитно укључивао кокаин у облику екстракта листа коке, па ’кока‘ из назива потиче одатле. ’Кола‘ се односи на орашасти плод који садржи кофеин, још један симуланс“, објавио је Национални институт САД за злоупотребу дрога.
Када је осмишљено најпознатије пиће, кока је у Америци била легална и уобичајени састојак лекова. Људи су мислили да је безбедно користити је у малим количинама.

Кока-кола као лек

Пембертон је своје пиће описао као „тоник за мозак и интелектуални напитак“ и рекламирао га као „патентни лек“. Тврдио је да је лечи главобољу, узнемирени стомак и умор.
Патентни лекови били су комбинација такозваних „егзотичних“ састојака и једињења лекова који су – како су тврдили произвођачи – излечили широк спектар болести. Али они су често садржали састојке за које се накнадно сазнало да могу изазвати зависност, укључујући кокаин и опијум, као и токсичне елементе попут живе и олова.
У 19. веку патентни лекови нису били регулисани као данас. Свако је могао да тврди да његов производ има лековита својства а да не мора да доказује његову ефикасност нити да предочава ризике. Већ 1891. године неки Американци су се изјаснили против укључивања састојака зависности у патентне лекове. Као резултат, произвођачи су преправили формуле лекова и убеђивања у лековитост.
Производи који садрже витамин Б2 - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2020
Откривено ко стоји иза истраживања квалитета хране
У почетку је присуство коке у новом пићу представљало „деликатан проблем“ за младу компанију у првим годинама, пише Марк Пендерграст у својој књизи „За Бога, земљу и Кока-колу“. Међутим, компанија никада није признала да је њено најпопуларније пиће садржало ову супстанцу.

Прећуткивање истине

„Ако би компанија одговорила на нападе говорећи истину, морала би да призна да је пиће некада садржало кокаин (...) Закључак би био да је повучено јер је штетно, што би чак могло да отвори врата тужбама“, Пендерграст пише у својој књизи. Према Џону Кандлеру, унуку оснивача компаније „Кока-кола“, његов деда Ејза Г. Кандлера, који је од Пембертона откупио рецепт, покушао је да преправи историју негирајући да је пиће садржало кокаин. Гласноговорници компаније уверавали су „Њујорк тајмс“ 1988. године да је оригинални рецепт, састављен 1886. године, садржао кокаин, али да је супстанца уклоњена из рецептуре на почетку века.
Амерички сајт посвећен разоткривању широко распрострањених митова „Снупс“ наводи да је кокаин који је некад био у пићу био је екгонин, дериват и претеча екстракта коке. Оригинална формула за Кока-колу из 19. века садржавала је одређену количину прекурсора кокаина, али је та количина драстично смањена на трагове почетком 20. века и у потпуности је укинута 1930, пише Спутњик мундо.
Кoкa-кола - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2015
„Кока-кола“ доказује да су дијете бескорисне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала